Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Blog | Herbamesék

2014. December 18. 16:03, csütörtök

Most szólok...

Most szólok...

Most szólok….még időben van beszerezni pár herbateát, jó közérzetünk biztosítása érdekében. Arra az esetre, ha „kicsit” túl ettük magunkat, vagy „nehéz” volt az étel, legyen otthon kéznél a segítség.

Egyre közeleg a Karácsony ünnepe. Fenyőillattal, csengőszóval, csillagszóróval, öleléssel, egymásra figyeléssel, szeretettel teli lelki összebújással.


Terített asztallal, gyertyafénnyel, szép porcelánnal, kristálypoharakkal, damasztokkal. Fűszeresen illatozó, magukat kellető, ételekkel megrakott asztallal. Meghitt családi és jókedvű baráti vacsorák, beszélgetések, finom borokkal.


Közben elhangzanak a még evésre buzdító kedves unszolások. „Na, hát ezért sütöttem-főztem gyerekek, hogy itt maradjon?” „ Régen ezt, hogy szeretteed!” „Úgyis lesétáljátok!” (mindenhova autóval megyünk!)…és így tovább. Gondolom, tudnátok még sorolni :)

K

Kép forrása:Internet

Most szólok…. , még időben van beszerezni pár herbateát, jó közérzetünk biztosítása érdekében. Arra az esetre, ha „kicsit” túl ettük magunkat, vagy „nehéz” volt az étel, legyen otthon kéznél a segítség.

Katángkóró herba

Előszeretettel javaslom ilyen esetekre, a mezei katángkóró teáját. A katángkóró májat, vesét tisztít, elősegíti az epehólyag kiürülését. Elősegíti a bélműködést, nem engedi, hogy az elfogyasztott étel mind felszívódjon és lerakódjon a szervezetünkben. Kényelmetlen tüneteket – felfúvódás, büfizés, bélrenyheség, bélgáz képződés - hatékonyan csökkenti. Mivel a növény szárát használjuk, főzéssel készítjük el. 3 dl vízben egy csapott evőkanál teafüvet felfőzünk 1-2 percig és hagyjuk állni egy negyed órát. Édesítés nélkül fogyasztjuk. Előre el lehet készíteni, evés után, vagy mikor hazaértünk a vendégségből, elkortyolgatjuk.

Kép forrása: Internet

Gyermekláncfű herba - pongyola pitypang, pitypang, kutyatej…

Keserűanyagai serkentik az emésztést, így a gyermekláncfű kiváló emésztést javító gyógynövényünk. Teája fokozza a máj és a vesék aktivitását, vizelethajtó tulajdonsága is van. Amíg tart ez a mediterrán meleg, addig biztosan találunk a kertben egy-két zsenge levelet. Amit akár az ünnepi ételekbe is belecsempészhetünk. Főleg a salátákba és köretekbe, pl, burgonyasaláta, zöldsaláta.

Kép forrása: Saját, ma készült a kertünkben

Fehér akácvirág – gyomorsav esetére
Teája gátolja a gyomorsavképződést, valamint enyhe hashajtó hatása is van. Ezen kívül akácvirág tea kitűnő köhögéscsillapító is. Teáját forrázzuk. Egy csapott evőkanál teát 3 dl vízzel leforrázunk és 15 percig hagyjuk állni. Édesítés nélkül fogyasztjuk.

Kkkép forrása: Internet

Ezerjófű

Az ezerjófű keserűanyag tartalmának köszönhetően fokozza a nyálelválasztást, a gyomorsav- és az emésztőenzimek termelését, , emésztésserkentő, de használják epebántalmak kezelésére, az epeműködés előmozdítására, gyomorégésre, puffadásra és vértisztítóként is. Teáját forrázással készítjük a fent leírt módon.
NEM AJÁNLOTT a gyomor- és bélfekéllyel élők, és a gyulladásos betegségek vagy máj- és vesezsugorban szenvedőknek sem.


Kép forrása: Saját - Halimba 2014


A gyógynövények nem helyettesítik a megfelelő orvosi kezelést!

A gyógynövények jó kiegészítők a tudatos egészségmegőrzésben és a szervezet öngyógyító munkájának támogatásában.

A témával kapcsolat kérdésekre szívesen válaszolok a Herbamesék és az Infomóvár facebook oldalakon, valamint a herbamesek@gmail.com email címen.

Üdvözlettel, Herbamesék :)

© Az írás tartalma szerzői jogvédelem alatt áll.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. December 02. 21:06, péntek | Herbamesék

A FŰSZEREK VILÁGA 2.

2016. December 02. 20:27, péntek | Herbamesék

A FŰSZEREK VILÁGA

A klub célja: Természetes gyógymódok, egészségmegőrzés mindenkinek. A gyógynövények és a természetes módszerekkel való egészségmegőrzés iránt fogékony közönség részére, ismeretterjesztő programok és közösség építése.

2015. Január 13. 14:04, kedd | Herbamesék

A fenyőről 3.

A fenyőből készült testre-lélekre ható készítményekkel akár az otthoni wellnest, a teljes kikapcsolódást megvalósíthatjuk. Lazító fürdővel, ahol könnyű illatok úsznak a levegőben, miközben mézes fenyőteánkat kortyolgatjuk...