Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Július 30. 12:00, szerda | Bulvár
Forrás: lvp/mti

Másodszor készült el Kínában a magyar Hősök tere pontos mása? – FOTÓK

Másodszor készült el Kínában a magyar Hősök tere pontos mása? – FOTÓK

A kínaiak minden lemásolnak, ezt tudtuk róluk. Azt azonban már kevésbé, hogy a világ nevezetességei közül többnek is elkészítették az élethű, méretarányos mását. Köztük a mi Hősök terünket is. Ráadásul már másodszor.

Csaknem húsz évvel az első "kínai Hősök tere" megjelenése után újabb városban állították fel a magyar nevezetesség másolatát, és ahogy az előző esetben, most sem egyedüli nyugati látványosságként.

Már a második pontos mása készült Kínában a magyar Hősök terének? – FOTÓK

Az új utánzat a kínai internetes beszámolók szerint a közép-kínai Csengtuban található, a helyi textilipari főiskola kampuszán. A felsőoktatási intézmény a világ minden táján látható több mint száz nevezetesség másolatát gyűjtötte be, és állította fel 440 hektáros területén. A magyar Hősök tere mellett helyet kaptak az egyiptomi piramisok, a nagy szfinx, a washingtoni Fehér Ház vagy a New York-i szabadságszobor, az angliai Canterbury székesegyház. Az építmények fele életnagyságú, másik fele némiképp kicsinyített.

Már a második pontos mása készült Kínában a magyar Hősök terének? – FOTÓK

Az iskola képviselőinek közlése szerint az építmények "oktatási célokat" szolgálnak, illetve turistalátványosságként is funkcionálnak. A Hősök terének millenniumi emlékművét korábban a kelet-kínai Sanghajtól 23 kilométerre lévő Nanhsziang faluban, a Global Paradise témaparkban építették fel - a magyar fél tudta nélkül - a kínaiak, egy amfiteátrum és a berlini Brandenburgi kapu szomszédságában. A témapark 1996-os nyitása után nem sokkal csődbe ment, az ott lévő épületek állapota súlyosan leromlott.

A Pejcsing Zsipao kínai lap szerint a csengtui másolatok felét egy korábbi történelmi témaparktól vásárolta a főiskola 90 millió jüan értékben, és azokat felújítva állította ki. Bár erről a lap külön nem számol be, nem kizárt, hogy a csengtui Hősök tere nem új építésű, hanem Sanghaj szomszédságából szállították oda.

És a mi eredetink:

Már a második pontos mása készült Kínában a magyar Hősök terének? – FOTÓK

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.