Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2012. Május 07. 07:31, hétfő | Helyi
Forrás: Oxigén Média Csoport

Kezdődik a philadelphiai hajóbaleset tárgyalása

 Kezdődik a philadelphiai hajóbaleset tárgyalása

Ma kezdődik a kacsahajó baleset tárgyalása Philadelphiában, amelyen a polgári jogi kártérítési igényekről döntenek.

2010 júliusában egy vontató gyűrte maga alá azt a kétéltűt, amelyen magyar gimnazisták is utaztak. Két fiatal nem élte túl a katasztrófát, akiknek szülei is jelen lesznek a tárgyalóteremben. A szövetségi kerületi bíró elnököl, előtte azonban megkoszorúzzák a Delaware folyó partján azt a helyet, amelynek magasságában a tragédia megtörtént.

A várhatóan négy hétig tartó tárgyaláson előadja álláspontját valamennyi peres fél, köztük a K-Sea Transportation Partners, a The Resorce nevezetű 250 láb hosszú uszályt vontató M/V Caribbean Sea tulajdonosa és működtetője; a Herschend Family Entertainment leányvállalataként működő georgiai Ride The Ducks International LLC, amely a DUKW 34 jelzésű kétéltűt működtette. Mindkét fél azt állítja, hogy az 1851. évi szövetségi tengerjogi felelősség-korlátozási törvény alapján felelősségük kizárólag a balesetben részt vett járművek értékéig terjedhet - azaz a K-Sea vontatója esetében 1,65 millió, míg a kacsahajó esetében 150 ezer dollárig.
.

A tragikusan elhunyt fiatalok hozzátartozóit képviselő Ronai & Ronai ügyvédi iroda olyan bizonyítékokat készül a tárgyaláson bemutatni, amelyek kétségtelenné teszik, hogy nem előre nem látható, elháríthatatlan baleset történt, hanem a K-Sea és a Ride The Ducks egyaránt hibák egész sorozatát követte el, kezdve azzal, hogy alkalmazottaik nem kaptak megfelelő kiképzést.
.

Matt Devlin, a vontató első tisztje - mint arról korábban beszámoltunk - leginkább telefonálással volt elfoglalva, mivel gyermekénél kórházi műtét közben előre nem látható bonyodalmak léptek fel. A folyamatos telefonálás akadályozta meg abban, hogy munkájára figyelni tudjon, és észre sem vette, amikor az uszálya maga alá gyűrte a kacsahajót. A felpereseknek bizonyítékuk van arra, hogy míg a K-Seanél léteztek adekvát előírások a munka közbeni telefonhasználatra, ezt nem csak Devlin, de a cég szinte valamennyi alkalmazottja figyelmen kívül hagyta, a cég pedig semmit nem tett annak érdekében, hogy a tiltott módon történő mobilozásnak gátat szabjon.
.

A Ride The Ducks sem hiba nélküli Rónaiék szerint. A georgiai cég olyan inkompetens szerelőt alkalmazott, aki életében először hajtott végre műszaki ellenőrzést egyedül a kacsahajón annak előző útja után, és munkája végeztével elfelejtette visszatenni a helyére a hűtő sapkáját. Ez a trehányság vezetett a motor túlmelegedéséhez és végső soron ahhoz, hogy a kétéltű nem tért ki a nála sokszorta nagyobb hajó útjából. Gary Fox kapitány tévesen hitte azt, hogy tűz van a fedélzeten, és ezért hozta meg a végzetes döntést: a jármű leállítását a forgalmas víziút hajózó csatornájában.
.

A Ride The Ducksnak róható fel az is, hogy csak későn szólították fel az utasokat a mentőmellények felöltésére, a két magyar fiatal halálához pedig hozzájárult, hogy a kacsahajón ponyvatető volt, amelybe belegabalyodva megfulladtak. A kétéltűn nem volt a parti őrség által előírt horgonybója, ami figyelmeztette volna Devlint arra, hogy lerobbant jármű vesztegel a hajózási csatornában. A kacsahajót mindennek tetejébe vészkürttel és rádióval sem szerelték fel. Fox kapitány már öt éve panaszkodott ezekre a hiányosságokra, amikre a cégvezetés fütyült.

(nepszava.com)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.