Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Október 02. 11:33, szerda | Helyi
Forrás: Arrabonamédia

4 ok, amiért a jégkorong az egyik legizgalmasabb sport

4 ok, amiért a jégkorong az egyik legizgalmasabb sport

A jégkorong nem csak az egyik legnehezebbnek titulált sportág, de az egyik legizgalmasabb is. Az alábbiakban összegyűjtöttünk 4 ütős érvet, miért is a jégkorong az egyik legérdekfeszítőbb sportág a világon.

A jégkorong hihetetlen izgalmas tud lenni, főleg ha egy színvonalas és jó meccsről van szó. Azonban nem csak izgalmas, de rendkívül érdekes történelemmel és háttérrel rendelkező sportág. Példának okáért hihetetlennek tűnhet, mégis igaz, hogy az 1800-as években használt első korong fagyott tehéntrágya volt. Ma viszont már vulkanizált gumiból készítik, amely 2,54 x 7,62 cm méretű, a súlya pedig 154-172 gramm között változhat. A hazai jégkorong tekintetében elmondható, hogy Magyarországon elsőként az 1900-as évek elején, a tengerentúlról hozott jégkorong és az európai futball keverékét, azaz a „jéglabdát” gyakorolták. Majd ezt követően 1908-ban már szerveztek különböző mérkőzéseket ebben a sportágban, amely máig népszerű a magyar játékosok körében is. Ráadásul a magyar válogatott 2018-ban az A csoportos vb-n járt és szerepelt, amely Kazahsztánban zajlódott.
Mivel a jégkorong két csapat által, jégpályán, ütővel és koronggal játszott, sportfogadó oldalak által is kedvelt játék, mindenképpen megállapítható tény, hogy egyáltalán nem könnyű testmozgásról és csapatsportról beszélünk.

Manapság a következő országokban számít a legnépszerűbb sportnak a jégkorong:
• Kanada
• Egyesült Államok
• Svédország
• Csehország
• Oroszország
• Szlovákia
• Finnország

Azonban nem mindenhol örvend hatalmas népszerűségnek, ezért összegyűjtöttünk 4 remek okot, miért is oly izgalmas és érdekes ez a sport:

1. Nincs megállás!
Tényleg nincs megállás egy jégkorong mérkőzésen, folyamatosan követni kell az eseményeket. Persze néha a megszólaló síp miatt van egy-két kisebb szünet, de gyakorlatilag azonnal felveszik újra a fonalat a sportolók.

2. Passzok és találatok
Olyan pontos ütéseket és találatokat láthatunk egy meccsen, hogy néha szinte hihetetlen, hogyan is vitték végig a sikeres gólig. Rendkívül érdekes elmerülni a passzok részleteiben, azok pontosságában és ütemében. Például a fociban több sikeres passz történik, mégis a jégkorongban sokkal kirobbanóbban megy végbe. Külön érdekesség, hogy mivel őrületes a meccseken a tempó, a játékos hatalmas iramban, akár 50 km/h sebességgel hasítanak a jégen. Tehát tényleg a hoki az egyik leggyorsabb sport. A korong hivatalosan mért legnagyobb sebessége 177,5 km/h, amellyel már egy gepárd sem tudja felvenni a versenyt a maga 120 km/h körüli tempójával.

3. Sajátos mozdulatok
A jégkorong az a sportág, ahol rengeteg szokatlan és kiszámíthatatlan mozdulatsorokat láthatunk. Gyakorlatilag bármelyik testrészt bevetik a játékosok egy-egy jó passzért cserébe, és mindezt iszonyatos sebességgel teszik. Rendkívüli meneteket produkálnak olykor a játékosok, így még általában azok is csodálattal nézik végig ezeket a mozdulatsorokat, akik egyébként nem nagy jégkorong rajongók.

4. Megismételhetetlen gólok
Egy biztos: a jégkorongban tényleg a gólok a legjobbak, amelyek kifürkészhetetlen útjait öröm végignézni. Nagyon ritka esetben tekinthető egy gól „simának”, ezzel szemben inkább az a tendencia jellemző, hogy megdöbbentő, hihetetlen módon helyezték be a győztes gólt. Hasonló érzést kelt, mint a labdarúgás, viszont mindenképpen leszögezhető, hogy a jégkorongban a gyorsaság és a lendület verhetetlen, semmi nem hasonlító hozzá. Ezért tehát egyértelműen kijelenthető, hogy már csak a gólok miatt is izgalmas ez a sportág, de persze mindenképpen érdemes a többi szempontra is odafigyelni annak érdekében, hogy igazán értékeljük ezt a remek sportot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.