Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Május 22. 19:21, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

65 kiscsoportos óvodásnak már nem jutott hely Mosonmagyaróváron

65 kiscsoportos óvodásnak már nem jutott hely Mosonmagyaróváron

Három szigetközi falu óvodájába irányítják a kiscsoportos gyerekeket Mosonmagyaróvárról, mivel 65 óvodásnak már nincs helye a Győr-Moson-Sopron megyei város intézményeiben. Amíg a városban a magas, addig a községekben az alacsony cso

Mosonmagyaróvár nem készül új óvodát építeni, mert a gyereklétszám növekedése szerintük átmeneti: az osztrák munkavállalási lehetőség miatt a városba érkező családok emelkedésének tudható be.

- Ki hoz téged reggel?

- A mama meg a nagypapa, meg az apa is.

A négyéves Brigittát Mosonmagyaróvárról hozza a család minden reggel a dunaszigeti óvodába. A kislány oda-vissza 26 kilométert utazik, cserébe tiszta levegőn, festői környezetben játszik a vele egykorú, helybéli gyerekekkel.

A dunaszigeti óvodába jelenleg 51 gyereket nevelnek. A 3 csoportba 20 új kicsit várnak Mosonmagyaróvárról.Az óvoda éves fenntartási költsége 22 millió forint, ebből 14 millió a helyi önkormányzatot terheli. Fejlesztésre már nem nagyon futja.

Nagyné Oeller Veronika óvodavezető, Dunasziget:"Azért is lenne jó, mert akkor magasabb lenne a normatívánk, amit kapnánk a gyerekek után, hogyha csak egy 3-4 millió forinttal több lenne, és azt mind az óvoda fejlesztésre, a gyerekek nevelésére tudnánk költeni, az nagy segítség lenne."

Az 1400 lakosú kistelepülés polgármestere azt mondja: ha emelkedik a létszám, a mostani öt óvónő, egy-egy dajka és konyhalány mellé még egy embert is alkalmazni tudnának.

Cseh Benjámin polgármester, Dunasziget, független:"Kelet-Magyarországról ausztriai munka reményében áttelepülő fiatal családoknak a gyerekei vannak jelen. Ez egy 3 évig eltartó, hullámzó jelenség, amire mondjuk nem érdemes hosszútávon úgy berendezkedni, hogy óvodát építek, csoportot alakítok ki, pedagógusokat alkalmazok, és majd elküldöm őket, mert nem lesz rájuk szükség. Tehát, ez egy átmenet állapot, ami most nekünk azért jó, mert van időnk felkészülni arra, hogy később mi várható."

Mosonmagyaróváron úgy látják, a gyerekek érdekei nem sérülnek: az ovisokat szervezetten, autóbusszal vinnék Dunaszigetre, és haza is szállítanák őket. Az idősebbeknek nem kell utazni.

Nagy István polgármester, Mosonmagyaróvár, Fidesz-KDNP:"Minden nagycsoportos gyermeket természetesen mosonmagyaróvári óvodában helyeztünk el, tehát az, hogy az iskolába menetelre felkészüljenek a gyerekek, ezt természetesen a város kötelező jelleggel vállalta, de a kezdő, kiscsoportos és közepes csoportos gyerekeket nem tudtuk mindet elhelyezni."

Nagy István elmondta, már a szomszédos Bezenye és Darnózseli is jelentkezett, hogy szívesen fogadnának gyerekeket, mert ezzel bebiztosítanák az óvodájuk jövőbeni működését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.