Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. December 05. 08:31, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

8 ezerrel nőtt Mosonmagyaróvár lélekszáma

8 ezerrel nőtt Mosonmagyaróvár lélekszáma

A Kelet-Magyarországról érkező, és jobbára Ausztriában munkát vállaló vendégmunkások áradata következtében három hónap alatt 8 ezerrel nőtt a Győr megyei Mosonmagyaróvár lélekszáma.

A 32 ezres Lajta-parti kisvárosban szinte mindent kiadnak, ahová ágyat lehet tenni, és fűthető. Bezárt panziókat, rég nem használt laktanyaépületet nyitnak meg, ahol sokszor méltatlan körülmények között szállásolnak el embereket a bérmunka-közvetítők. Az önkormányzat és a rendőrség közösen igyekszik felmérni az ideiglenes munkásszállókat. Volt, hogy országosan körözött bűnözőt is fogtak.

"Ha nem bejelentett szálláshelyen vannak, akkor nyilván ez nem olyan körülmények között történik, emberhez nem egészen méltó. Ami az önkormányzatnak fáj, hogy az adóbevétel, ami a szálláshely után járna a városnak, természetesen erről szó nincsen" - mondja Mosonmagyaróvár polgármestere, aki szerint a bérmunka-közvetítők épphogy csak a fekvőhelyet biztosítják sok vendégmunkásnak, akik nem tiltakoznak, hiszen reggeltől estig Ausztriában dolgoznak, és az a céljuk, hogy minél kevesebb pénzt költsenek.

Nagy István polgármester, Mosonmagyaróvár, Fidesz-KDNP: "Bezárt panziót nyitottak meg, nagy épületeket, régi laktanyát újítanak fel, és rakják tele emberrel. A helyiek kezdeményezése pedig, hogy legyenek munkásszállók. Olyan helyeket keresnek, ami kis átalakítással alkalmassá válik emberi szálláshellyé."

Az önkormányzat és a rendőrség közösen igyekszik feltérképezni az egyre létesülő szálláshelyeket.

Kocsis Tünde sajtóreferens, Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság: "Az ideiglenesen itt tartózkodó külföldiek és belföldiek száma igen nagy. Sok közöttük, aki bejelentkezés nélkül tartózkodik itt, vagy adókötelezettségüket a szállásadók elmulasztják, de olyan is volt, hogy a rendőrök körözött személyeket fogtak."

Az idei határnyitás óta 38 ezer magyar vendégmunkás helyezkedett el Ausztriában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.