Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Október 05. 15:14, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A jövő hét elején a fagyzugos helyeken megjelenhet az első őszi fagy

A  jövő hét elején a fagyzugos helyeken megjelenhet az első őszi fagy

Folytatódik a betakarításhoz kedvező, jobbára száraz idő, de hétfőn már megjelenhet az első őszi fagy - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Bár több időjárási front is átvonult az ország felett az elmúlt időszakban, csak jelentéktelen mennyiségű eső esett, és nagyrészt száraz, napos volt az idő. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege általában 10-40 milliméter hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest. A talaj felső 20 centiméteres rétege csaknem országszerte bőven tartalmaz vizet, és az ország nagy részén a középső talajréteg is jó vízellátottságú, Budapesttől délre, az Alföld középső és keleti tájain vannak szárazabb foltok.

A hőmérséklet csúcsértéke múlt kedd és szombat között jellemzően még a nyarat idézve 25 és 30 Celsius-fok között volt, jóval magasabb az ilyenkor szokásosnál. A vasárnap érkezett hidegfront 6-8 fokos lehűlést hozott, majd újabb melegedés kezdődött és újra a 25 fok körüli maximumok voltak a jellemzők. A szerdai újabb hidegfront utáni reggelre többfelé 5 fok alá csökkent a hőmérséklet.

A kukorica és helyenként még a napraforgó aratása is zajlik. Az optimális szemnedvesség eléréséhez a száraz, meleg időjárás kedvező.

Az őszi káposztarepce számára a szeptember végi eső sokat jelentett, ahogy az őszi kalászosok magágyának előkészítéséhez is nagy szükség volt a felső talajréteg átnedvesedésére.

A következő napokban folytatódik a döntően száraz, napos időjárás, bár vasárnap érkezik egy markáns hidegfront, de számottevő csapadékot ez sem hoz. A hőmérséklet szombatig emelkedik, majd a vasárnapi hidegfront mögött sarkvidéki eredetű, hideg légtömeg érkezik az ország fölé, hétfőn a csúcsérték már csak 13 és 19 fok között valószínű, és reggelre a fagyzugos helyeken már megjelenhet az első őszi fagy. A hideg levegőnek azonban nincs sok utánpótlása, nyugat felől gyors melegedés kezdődik a magasban, így a hét közepére ismét 20-25 fok közötti maximumokban lehet haladni a betakarítással.

Fotó: Pixabay

Címkék: fagy, időjárás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk