Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Augusztus 16. 13:53, kedd | PR
Forrás: (x)

A konzervek előnyei és hátrányai

A konzervek előnyei és hátrányai

Egy konzerv rendkívül jól jön, amikor gyorsan szeretne enni valami finomat és táplálót. Ma már szinte mindenféle zöldség, gyümölcs, hús, hal és készétel is kapható konzerv formájában.

Sokan azonban attól tartanak, hogy a konzerválás során az élelmiszerekben lévő értékes anyagok tönkremennek és valójában nem is egészségesek. Bár ez nem igaz, egyértelmű, hogy a konzerveknek számos előnye (és hátránya is) van. Nézzük most meg, melyek ezek!

Így történik a konzerválás

Ahhoz, hogy választ kapjon rá, érdemes-e konzerveket fogyasztani, jó, ha tisztában van vele, milyen eljárással is történik a konzerválás. A konzerválás célja nem más, minthogy a légmentesen záródó konzervdobozba helyezett étel hosszú ideig fogyasztható maradjon. Az eljárás során kémiai tartósítószereket általában nem szükséges használni.

A zöldségeket és a húsokat magas hőmérsékleten, gőznyomással sterilizálják, ezzel eltűnnek belőlük a káros baktériumok. A magas savtartalommal bíró gyümölcsöket és savanyúságokat forró vízfürdőben tartósítják. Ezekre a lépésekre azt követően kerül sor, hogy a töltőanyagot a bádogdobozba tették és forrasztással vagy hajlítással lezárták. Ennek megfelelően egy konzervdoboz nem újrazárható, felnyitást követően a doboz teljes tartalmát fel kell használni.

Egy konzerv előnye között tehát máris említhető, hogy nem tartalmaz kémiai tartósítószert, mégis sokáig eláll és hozzáférhető akkor is, amikor nincs lehetőség friss élelmiszereket fogyasztani. Ennél azonban jóval többről van szó.

A konzervek előnyei

A konzerválás olcsó és hatékony módja a tartósításnak, ráadásul, mivel tömegesen gyártják őket, egy konzerv jóval olcsóbb is a friss élelmiszereknél. További előnyük, hogy hosszú időn keresztül fel lehet használni őket. A húsok és a zöldségek 2-5 évig, míg a gyümölcsök és a savanyúságok mintegy 1,5 évig állnak el.

Minden konzerv képes magába zárni a különböző tápanyagokat (fehérjét, szénhidrátot, zsírt), ahogy az A- és a D-vitamint, valamint a kalciumot és a magnéziumot is. A konzerválásnak köszönhetően pedig a mérgezéstől sem kell tartani. A konzerveken szereplő minőségmegőrzési idő nem azt jelenti, hogy lejártát követően már nem fogyasztható az étel. Csupán annyit, hogy állaga, élvezeti értéke megváltozhat, viszont a fogyasztási időn belül még bátran meg lehet enni.

A konzervek hátrányai

Számos előnye mellett természetesen a konzervek használatának is vannak hátulütői. Hogyha a doboz valamilyen módon benyomódik vagy megsérül, különféle gombák és baktériumok juthatnak a termékbe, amely ellehetetleníti a fogyasztását. Emellett ha azt tapasztalja, hogy a konzerv elszíneződik, bepenészedik, domborúvá válik a fedele vagy kellemetlen szagot áraszt magából, szabaduljon meg tőle és semmiképpen se egye meg. A horpadás és a domborodás a gázok megjelenését jelentheti, amelyet a kórokozók elszaporodása okoz.

A konzervek hátránya az is, hogy a főzés és tartósítás hatására ízük, állaguk megváltozik, emiatt rengeteg sót adnak hozzájuk. Ennek ellensúlyozására érdemes alkalmazni a Házi Arany termékek közül néhányat!

A konzervekkel kapcsolatban az egyik legnagyobb félelem a botulizmus, amely egy, a toxinok elszabadulása miatt kialakuló fertőző betegség. Ráadásul jelenlétüknek nincsen semmilyen észrevehető jele. Elfogyasztás előtti hőkezeléssel azonban ezek a mérgező anyagok elpusztíthatók.

Egy konzerv kiváló alternatíva az étkezés kiegészítésére, az egyik legsokoldalúbban felhasználható tartós élelmiszer. Alkalmazásával kapcsolatban azonban figyelni kell néhány dologra. Fontos, hogy fénytől és hőtől védett helyen kerüljön sor a tárolására, elfogyasztását pedig mellőzni kell abban az esetben, ha a doboz megsérült, eldeformálódott, rozsdás (különös tekintettel arra a részre, ahol lezárták) vagy már nem alkalmas emberi fogyasztásra, mivel lejárt a fogyaszthatósági ideje. Hátrányaitól nem kell tartani abban az esetben, ha megbízható helyről szerez be minőségi konzerveket!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.