Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. Szeptember 05. 10:00, péntek | Helyi
Forrás: Mosonmagyaróvári Önkormányzat

„A legszebb konyhakertek” című program/verseny díjátadás - FOTÓKKAL

„A legszebb konyhakertek” című program/verseny díjátadás - FOTÓKKAL

„A legszebb konyhakertek” című országos verseny díjkiosztó ünnepségét a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre civil szervezet hagyományos terménykiállításának megnyitójával egyidejűleg

„A legszebb konyhakertek” című országos verseny díjkiosztó ünnepségét a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre civil szervezet hagyományos terménykiállításának megnyitójával egyidejűleg 2014. szeptember 3-án tartotta a Flesch Károly Kulturális Központban Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata.

Az ünnepséget a Kertbarátok Himnuszának közös éneklésével kezdték, majd Hegedűs Csabáné az Egyesület elnöke mondott köszöntőt. Dr. Nagy István parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő köszöntőjében hivatkozott személyes kötődésére, jó kapcsolatára a terménykiállítást szervező Kertbarátok Körével és a kiállítás jelentőségét hangsúlyozta. Dr. Árvay István polgármesteri jogkört gyakorló alpolgármester beszédében kiemelte, a programban való részvételt az Önkormányzat azért támogatja, mert segítségével felhívhatják a figyelmet arra, hogy a kertművelők kitartó munkája és a kertészkedés milyen értéket jelent: összefog családokat és összekapcsol a közös élménnyel generációkat. A felnövekvő nemzedéknek is át kell adni a kerti munka örömét, be kell őket ebbe vonni. Ezt követően Dr. Mag Gyula a dunaszerdahelyi Kis Kertészkedők Szövetségének tiszteletbeli elnöke mondott köszöntőt, majd Bodó Zoltán római katolikus plébános megáldotta a terményeket. Az egyesületi tagok ünnepi műsort adtak az eredményhirdetés előtt. A díjakat Dr. Árvay István alpolgármester adta át.

Mosonmagyaróvár idén csatlakozott először „A legszebb konyhakertek” című országos programhoz. A program/verseny célja az otthoni kertgazdálkodás népszerűsítése, az egészséges és zamatos élelmiszerek saját előállítása, szemléletváltás, a kertkultúra átörökítése utódainknak. Továbbá azok munkájának elismerése, akik hosszú évek óta szorgosan, kitartóan és szakszerűen művelik kertjüket, jó példát mutatva ezzel másoknak is.

A versenyre 22 kertművelő jelentkezett, legtöbben a normál, vegyes kategóriában, továbbá a közösségi kert kategóriában a Vackor óvoda. A résztvevők többsége nyugdíjas ember volt, akik sokszor erejüket meghaladva, lelkesen gondozták kertjeiket, a kisebb, 50-100 m2-től a több száz, akár 1200 m2-ig terjedő területen is. A növényfélék száma átlag 20-40 között mozgott, de voltak, akik ennél is sokkal több fajtát termesztettek, melyről pontos nyilvántartást vezettek, őket különdíjban részesítette zsűri. A zsűri tagjai szakemberek voltak – Hegedűs Csabáné, Dobosné Babos Edit, Csizmadia Gyula és Németh Andrea –, akik júniusban és augusztusban, két alkalommal tekintették meg a kerteket. Minden gazda kedvesen fogadta őket és lelkesen mutatta be kertjét. Az óvoda kis kertművelő csapatáról is nagy elismeréssel nyilatkozott a zsűri. Példa értékű az óvónők és a gyerekek munkája, akik a korai nevelés hatására felnőtt korukban is valószínűleg szeretni és reméljük termeszteni is fogják a növényeket.

A zsűrinek nagyon nehéz dolga volt a szigorú szabályok szerinti értékelésnél. Szempontok voltak pl: növényfélék száma; kert környezete, összképe, gyommentessége; vetőmagok, szaporító anyag beszerzése; kémiai növényvédelem (permetezési napló ez esetben kötelező); öko/bio módszerek alkalmazása; tápanyag utánpótlás módja; öntözés módja; komposztálás; madárbarát kert-e; fűszer-és gyógynövények termesztése; stb.

Dicséretes, hogy mindenki megfelelt a minimum követelményeknek. A normál vegyes kert kategóriában állapított meg 1-3 helyezést, továbbá 4 kiemelkedő, 11 jól megfelelt és 3 megfelelt minősítést adott a résztvevőknek. A közösségi kategóriában a legmagasabb minősítést kapta az óvoda.

A legjobbak:

I. + országos díjra jelölés - Klein József és felesége, Tarcsai u. 9.
II. - Németh Imre és felesége, Várallyai u. 60.
III. - Hegedűs Csaba és felesége, Tarcsai u. 20.
I. - Vackor óvoda (közösségi kategória) Kormos ltp. 1.

Az oklevél mellé tárgyjutalmat, kertfotót és ajándékot is kapott minden versenyben részt vett kertművelő az önkormányzattól, melyet felhasználhatnak a további sikeres kertészkedéshez.

A zsűri az I. helyezett kertet - melyet Klein József és felesége művel a Mosonmagyaróvár, Tarcsai u. 9. sz. alatt - javasolta, tartotta méltónak az országos megmérettetésre, a „Magyarország legszebb konyhakertje” díjra történő jelölésre. Az ünnepélyes országos eredményhirdetés a Vidékfejlesztési Minisztériumban lesz, a díjakat a miniszter úr adja át.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.