Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2017. Június 07. 04:00, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat

A megyei közgyűlés képviselői egyhangúlag támogatták a Szigetközi Natúrpark Egyesület létrehozását

A megyei közgyűlés képviselői egyhangúlag támogatták a Szigetközi Natúrpark Egyesület létrehozását

A nyári szünet előtti utolsó közgyűlését tartotta június első péntekén a megyei közgyűlés. A napirendek között számos téma mellett szerepelt a Szigetközi Natúrpark Egyesület létrehozását támogató előterjesztés is.

A képviselők az írásos előterjesztés alapján megismerték az elmúlt 25 évben a Szigetközben, a Duna elterelése nyomán kialakult helyzetet, az ennek megoldására indított kezdeményezéseket, és egyhangúan támogatták a törekvést, amelynek eredményeként a Szigetköz területén natúrpark jöhetne létre. A közgyűlés egyetértett azzal is, hogy a megyei önkormányzat alapító tagként vegyen részt a natúrparki cím elnyerését célul kitűző Szigetközi Natúrpark Egyesület létrehozásában és munkájában. Döntés született arról is, hogy a megyei közgyűlés Németh Zoltánt, a közgyűlés elnökét delegálja a létrehozandó Szigetközi Natúrpark Egyesület elnökségébe.

Előzmények, háttér:

Az elmúlt 25 évben a szigetközi települések és az ott élők folyamatosan küzdöttek a Duna elterelése okozta ökológiai és számos további, így vízügyi, turisztikai és térségfejlesztési problémák megoldásával. Több szervezet, köztük a megyei önkormányzat, a Szigetköz – Felső-Duna mente Fejlesztési Tanács, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület és számos civil szervezet sokat tett az egyes problémák megoldása érdekében. Az elmúlt évtized közepén már felmerült egy natúrpark kezdeményezés, amely az akkori jogi szabályozatlanság miatt nem teljesedett ki.

A natúrpark a természeti és kulturális örökséget középpontba helyező, a helyi közösségek (önkormányzatok, társadalmi szervezetek, gazdálkodó szervezetek és az érintett lakosság) összefogása eredményeként létrejövő tájszintű terület- és vidékfejlesztési együttműködés. A natúrparki működési forma nem jelent természetvédelmi korlátozást a térségben élők számára. Fő célja a tájjal, a hagyományokkal összhangban megvalósuló fejlesztések koordinálása és elősegítése, a térségben élő lakossággal, önkormányzatokkal, civil szervezetekkel való együttműködésben.

Magyarországon jelenleg 9 névhasználati címmel rendelkező natúrpark van, melyek közül az egyik, a Pannontáj-Sokoró Natúrpark megyénkben működik. A natúrpark név használatához a természetvédelemért felelős miniszter kérelem alapján, a szükséges szakmai és szervezeti-működési feltételek együttes megléte esetén járul hozzá.

2015 nyarán Dunakilitin került megrendezésre egy, a térség széles rétegeit megszólító munkaértekezletre, ahol a térség országgyűlési képviselője, Dr. Nagy István, valamint V. Németh Zsolt államtitkár és a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója, Reich Gábor bejelentették, hogy a Szigetközben elindításra kerül egy natúrpark létrehozására irányuló kezdeményezés, amelyen a jelenlévő polgármesterek és civilek között egyhangú támogatásra talált.

Az elmúlt két évben a térségi szereplők között több egyeztetés is zajlott natúrpark létrehozása kérdéskörében, továbbá ezzel párhuzamosan a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság az Interreg V-A Szlovákia Magyarország együttműködési program keretében pályázatot nyújtott be Szigetköz-Csallóköz együttműködés keretében, Szlovákiában Csallóközben a partnerek nemzeti park, míg a magyar oldalon natúrpark létrehozása céljából. A települések, valamint a térségi szervezetek kezdeményezése, valamint a nemzeti park pályázata kölcsönösen erősítik egymást. Az egyeztetések során felmerült kérdések tisztázásra kerültek, és a partnerek meggyőződése, hogy ez az összefogás alkalmas natúrparki szervezet létrehozására.

A Dunamenti Nemzeti Parkok és Natúrparkok hálózata erős nemzetközi lobbit jelent, és tagjai több pályázatban együttműködnek. E transznacionális rendszerbe való bekapcsolódás is jelentős potenciált eredményez majd a Szigetköznek.

Az elképzelés az, hogy ne egy „újabb" olyan szervezet jöjjön létre, amely jelentős tagdíjat szed a résztvevőktől. A Szervezőbizottság ezért egy – az alapítóktól jelentős anyagi kötelezettségvállalást nem váró, a már meglévő feladatokat szintetizáló és a tagok közötti együttműködést preferáló – egyesület megalapítását támogatja.

A Nemzeti Park Igazgatóság az egyesületben tagként jogi akadályok miatt részt venni nem tud, de területgazdaként segíteni kívánja az alapítók munkáját.

Az 5 kötelező natúrparki tématerület közül négynek a következő, jelentős tapasztalattal rendelkező szervezetek, mint alapítók lennének a gazdái:

1. a környezeti nevelés (a nemzeti parki pályázatban partnerként is szereplő)
- Pisztráng Kör Egyesület (a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület támogatásával),
2. területfejlesztés
- Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat,
3. vidékfejlesztés
- Szigetköz – Mosoni-sik Leader Egyesület,
4. turizmust és rekreáció
- Szigetköz Turizmusáért Egyesület TDM Szervezet.
Az 5. tématerület (a természeti és kulturális örökség megőrzése valamint a tájba illeszkedő gazdasági tevékenységek) gondozását a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság vállalja.

Ezek a szervezetek együttesen több száz érintettet képviselnek. A négy szervezet egy-egy tagot delegálna a Szigetköz Natúrpark Egyesület elnökségébe, így biztosítva az egyes területeken végzett munka összehangolását. Közös feladat-végrehajtás esetén a szervezetek operatív módon segítenék egymást. Az Egyesület 12 alapító taggal jönne létre, amelyben 4 települési önkormányzat, 4 magánszemély és a már említett jogi személyiségű szervezet venne részt. Nem cél tagdíjakból fenntartani a szervezetet, ezért a jogi személy szervezeteknek évi 10 e Ft, egyesületeknek és alapítványoknak évi 5 e Ft, magánszemélyeknek évi 1 e Ft tagdíjat kívánunk meghatározni.

Az Egyesület a bejegyzést követően természetesen nyitott lesz: várja tagjai közé a térségért tenni akaró önkormányzatokat, civil szervezeteket, vállalkozókat és magánszemélyeket. A belépőkről az egyesület közgyűlése döntene. A natúrpark területe nem csupán a négy alapító település terjedne ki, hanem minden szigetközi, valamint a Mosoni-Duna folyásirány szerinti jobb partján található 10 ezer fő alatti lélekszámú csatlakozni kívánó településre. Ez mintegy 30 település teljes területét jelenti. A Szigetköz Natúrpark Egyesület együtt kíván működni a Felső-Duna menti térség további településeivel és szakmai szervezeteivel is, valamint és keresni fogja a kapcsolatot a régió már működő natúrparkjaival.

A Szervező Bizottság – a megyei önkormányzat és a térség országgyűlési képviselője támogatására is számítva – bízik benne, hogy 2017 végéig lehetséges a natúrparki cím elnyerése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.