Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Április 04. 10:00, szerda | Helyi
Forrás: Nyugathír

A megyei patikákban is működik a hatóanyag-alapú gyógyszerfelírás

A megyei patikákban is működik a hatóanyag-alapú gyógyszerfelírás

Áprilistól új elemmel bővült a gyógyszer-támogatási rendszer: a koleszterinszint csökkentő készítmények közül öt hatóanyagnál indult el a hatóanyagnéven történő gyógyszerfelírás.

A Széll Kálmán Tervben szereplő intézkedés célja, hogy csökkentse a betegek terheit. Az új elem bevezetését elősegítendő, azokban az esetekben, amikor a beteg kezelőorvosa úgy ítéli meg, hogy a hatóanyagnév, a hatáserősség, és a gyógyszerforma recepten történő kötelező rögzítése mellett indokolt, továbbra is feltüntetheti az általa javasolt gyári gyógyszerkészítmény nevét is.

A koleszterinszint-csökkentő sztatingyógyszerek esetében április 1-től az eddigi gyári elnevezés helyett az ezzel egyenértékű szakmai információkat tünteti fel a vényen a háziorvos. Begya László szerint aggályos lehet, ha a régóta bevált készítmények helyett a páciens hirtelen új gyógyszert kezd szedni.

Begya László háziorvos, Nyúl: "Egyiknél lesznek esetleg olyan mellékhatásai, hogy hasmenés, hányinger, és más egyéb tünetek, a másiknál kiütése keletkezik, míg a harmadikféle megfelel az igényeinek. Nem tudjuk, ez még a kísérleti stádium, meglátjuk, hogy válik be, de szerintem ezt a kormány tovább fogja vinni."

"Ezen a vényen az orvos a beteg számára rendelt szinvasztatin hatóanyagból 20 milligramm hatáserősségben 30 szemet, és az is látható, hogy nem szerepel rajta a gyógyszernek a neve, illetve a gyártónak a neve sem" - mutatja az egyik győri patikus. Az ilyen vény vonalkódjával előhívja a számítógépből a gyógyszerlistát, amelyről nemcsak a hatóanyag, de a térítési díj szerint is legmegfelelőbb készítményt javasolja a betegnek.

A gyógyszerész csak akkor látja, hogy a páciens utoljára milyen tablettát szedett a betegségére, ha korábban is a patikában vásárolt.

Váczi Donát gyógyszerész, Szentlélek Patika, Győr: "Van, aki ragaszkodik ahhoz a gyógyszerhez, amit eddig szedett, vagy megbeszélte a háziorvosával, és ezért ragaszkodik hozzá. Van aki pedig elfogadja azt az ajánlást, amit mi teszünk. Ez egy kicsit kapcsolódik az egészségügyi kormányzatnak ahhoz a programjához, amit úgy hívunk, hogy generikus ösztönző rendszer, tehát ő a terápiás javaslat mellett azért az olcsóbb támogatású és térítési díjú gyógyszereket preferálja."

Az orvos a vényen jelölheti a beteg egyéni gyógyszerérzékenységét, melyet a gyógyszer-kiválasztás folyamán a gyógyszertárban is figyelembe kell venni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.