Városlista
2020. október 26, hétfő - Dömötör

Hírek

2020. Október 16. 15:11, péntek | Helyi

A Móra lakótelep problémái és a Wittmann park helyzete szerepelt a képviselők előtt

A Móra lakótelep problémái és a Wittmann park helyzete szerepelt a képviselők előtt

Mosonmagyaróvár város képviselő-testületének lehetősége van arra, hogy minden évben általános közmeghallgatást tartson, ahol az elmúlt időszak tapasztalatairól, eredményeiről számolnak be.

Elsőként a 2019-es teljesítésekről számolt be Dr. Árvay István polgármester, aki elmondta, a tavalyi évben kiemelt figyelmet fordítottak az önkormányzati épületek fejlesztése, elkészült a Lajta-híd bővítése, valamint folytatódtak az út és járda felújítások, amire mintegy 560 millió forintot fordítottak. Mindezek mellett elkészült az egykori Pálffy-villa felújítása, amit az új Civil Házként adtak át. Nagy hangsúlyt fektettek a zöldterületek, parkok felújítására és karbantartására. Árvay István kiemelte, az önkormányzat úgy tudta a terveket megvalósítani, hogy nem vettek fel hitelt, azonban csaknem egy milliárdos tartelékot képeztek.

Árvay István elmondta, a 2020-as költségvetés tervezésénél még nem gondoltak arra, hogy még a félév előtt veszélyhelyzeti költségvetést kell elfogadnia. A képviselő testület még tavasszal zárolta a város általános és fejlesztési tartalékait, valamint 10 millió forinttal egy adományszámlát nyitottak. Az idei költségvetési terveket felborította az is, hogy az adóbevételek – a járvány helyzet miatt – nem a tervezett ütemben folytak be. Ez összességében több mint 900 millió forintos kiesést jelent ez az idei költségvetésben. Emiatt több átcsoportosításra és fejlesztések elhalasztására kényszerült az önkormányzat.

Az általános közmeghallgatáson a város lakói is elmondhatják véleményüket a városvezetésnek. Tukovits Jánosné a Móra Ferenc lakótelep közös képviselője parkolók építését kérte, a Móra-lakótelep középső udvarán. Árvay István válaszában elmondta, ahhoz, hogy újabb parkolókat alakítsanak ki a középső udvaron, a többségi döntésre van szükség.

A közmeghallgatáson Unger András a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesült elnöke a Wittmann Park állapotát és jövőjét helyezte a középpontba. Mint az elnök fogalmazott, a város tüdeje egy zsúfolt terület lett a folyamatos építkezések miatt. Unger András azt is elmondta, hogy egykor 20-25 hektáros terület volt a Wittmann Park, amit az akadémia kezdett el beépíteni. Napjainkban csupán 5-6 hektárról beszélhetünk, amit valóban parknak lehet nevezni. Szintén napirendre került az északi elkerülő út helyzete is. Unger András kiemelte, minél hamarabb szükség lenne az elkerülő útra, hogy a megnövekedett forgalmat mérsékelni tudják.

Árvay István válaszában elmondta, több száz gyermek utánpótlását végzik az MTE-ben, akiket naponta, kétnaponta a sporttelepre kell szállítani, ez is forgalmat generál a park környezetében, azonban fontos megjegyezni, hogy az MTE 1904 sporttelepe nem tartozik a parkhoz. Polgármesterként pedig nem fogja engedni, hogy értékes területek építsenek be a területen. Árvay István azonban kiemelte azt is, a park zöldterületének felújítására valóban szükség van. Azonban életveszélyes állapotban van a faállomány, amit ha elkezdenek kezelni a szakemberek, - ami valószínű favágásokkal járna -, az a város lakóiban ismét ellenkezést vál ki. Árvay István hozzátette, egy markáns szabályozási tervet kell alkotni a Wittmann park esetében, aminek köszönhetően a terület megtartaná a jövőben is park jellegét.

Az elkerülőúttal kapcsolatban a polgármester elmondta, a legnagyobb probléma továbbra is, hogy nem elkerülni akarják a várost az autósok, hanem bejutni oda. Ezért az elsődleges és legfontosabb feladat, hogy elkészüljön az új, kibővített Lajta-híd és a Halászi út közötti összekötő szakasz.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 26. 12:49, hétfő | Helyi

Halottak napja - az értékek védelmére hívja fel a figyelmet a rendőrség

Közeleg a Mindenszentek és a Halottak napja. A rendőröknek évről évre munkát adnak azok a tolvajok, akik kifejezetten ezt az időszakot használják ki.

2020. Október 26. 08:36, hétfő | Helyi

Megemlékezés a mosoni temetőben

Az 1956-os forradalom és szabadságharc mosoni áldozataira emlékeztek október 25-én, vasárnap délelőtt a mosoni temetőben.

2020. Október 25. 18:17, vasárnap | Helyi

"30 éve szabadon"

“30 éve szabadon” címmel nyílt vándorkiállítás a Flesch Központ előtt péntek délután. A kommunizmus bukására és a kelet-európai nemzetek harminc évvel ezelőtti forradalmára emlékező tárlat november 6-ig tekinthető meg.

2020. Október 22. 11:10, csütörtök | Helyi

Múzeumok Őszi Fesztiválja a Hansági Múzeumban is

Idén is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiváljához a Hansági Múzeum. A járványügyi helyzet miatt a programok az online térben zajlanak.