Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. December 17. 08:09, hétfő | Helyi
Forrás: Hasznos Hírek

A munkanélkülivé vált végzős diákoknak fizetni kell a TB-t

A munkanélkülivé vált végzős diákoknak fizetni kell a TB-t

Ma jár le az iskolapadból frissen kikerült diákok tb-fizetési haladéka.

Aki az elmúlt fél évben nem talált munkát, a jövő héttől már maga köteles fizetni az egészségbiztosításért. Az egészségügyi szolgáltatási járulék - vagy ahogy korábban hívták tb - összege havonta 6390 forint, amelyet a fiataloknak csekken kell átutalniuk a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak (NAV).

A fizetés elmulasztása esetén késedelmi pótlékot is felszámolnak. Idén több mint 30 ezer diák nem került be a felsőoktatásba.

A hétvégén ér véget a diákigazolványok október 31-i lejártától számított 45 napos türelmi idő, így az, aki nem folytatta tanulmányait, illetve aki még nem talált munkát, hétfőtől már arra kényszerül, hogy maga fizesse az egészségügyi szolgáltatási járulékot. A tb összege jelenleg havonta 6390, naponta 213 forint. Az állam december közepéig vállalta át a járulékfizetést, így erre a hónapra még csak 3195 forintot kell fizetniük a diákoknak.

Amennyiben a fizetési kötelezettség nem teljesül, az elmaradt összeg behajtása mellett késedelmi pótlékot is kiszámláznak. A késedelem után fizetendő büntetés úgy számolják ki, hogy az össztartozásnak veszik az aktuális jegybanki alapkamat kétszeresét, majd ezt az összeget elosztják 365-tel, végül pedig az egy napra eső tartozást beszorozzák a késedelmes napok számával.

Példával mutatva be a számítást: ha három hónapig nem fizetik az egészségügyi szolgáltatási járulékot, az össztartozás 19 170 forint. A késedelmi pótlék - a fenti képlet szerint - 567 forint, amelyet a majd' húszezer forintos tartozáson felül kell kifizetniük az adós fiataloknak. Ugyanakkor a NAV csak azután folytat vizsgálatot, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jelezte számára a tartozásokat. Az OEP pedig a kórházaktól, házi orvosoktól és gyógyszertáraktól kaphat információt az adósokról.

Mentesülhet a fizetési kötelezettség alól az, aki álláskeresési járadékban részesül, ám a támogatást csak akkor vehetik igénybe a fiatal munkanélküliek, ha az álláskeresővé válásukat megelőzően 360 nap úgynevezett jogosultsági idővel rendelkeznek, vagyis dolgoztak már legalább egy évet, ami után munkáltatójuk járulékokat is fizetett. Az álláskeresési járadék igénylésének további feltétele, hogy még közmunkát sem tudtak ajánlani a munkanélküli fiataloknak a munkaügyi központokban.

Az adóhivatal tájékoztatása szerint ebben az évben 18 milliárd forint önálló befizetés érkezett. Aggodalomra adhat okot, hogy amíg 2007-ben 132 ezren kényszerültek maguk fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, 2011-re ez a szám több mint a duplájára nőtt. A NAV levélben figyelmezteti elmaradásukra az adósokat, és nyolc napot hagy nekik arra, hogy bemutassák a mentességüket igazoló dokumentumokat.

Elveszett nemzedék?

Idén több mint 30 ezer frissen végzett diák nem került be a felsőoktatásba, és a számukra megoldásként felkínált közmunka komoly veszéllyel fenyegeti őket. Amellett, hogy legfeljebb 47 ezer forintot kaphatnak a napi négy-, hat- vagy nyolc órában végzett munkáért, ha tanulni szeretnének, munkahelyükről csak szabadságuk terhére hiányozhatnak, függetlenül attól, hogy nappalis vagy levelezős képzésben folytatnák tanulmányaikat. Ráadásul vagy segédmunkát, vagy valamilyen gépies, adminisztrációs munkát kaphatnak csupán, amivel a kormány csökkenti a fiatalok esélyeit arra, hogy érdemi feladatokat végezve a nyílt munkaerőpiacon helyezkedhessenek el. Az LMP törvényben szabályozná, hogy a közfoglalkoztatás idején is folytathassák a diákok az iskolarendszerű levelező tagozatos közép- vagy felsőfokú tanulmányaikat.

NÉPSZAVA-információ

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.