Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2024. Március 01. 15:23, péntek | Belföld
Forrás: MTI

A NAV dohánypiaci szereplőkkel egyeztetett az illegális dohánykereskedelem visszaszorítása érdekében

A NAV dohánypiaci szereplőkkel egyeztetett az illegális dohánykereskedelem visszaszorítása érdekében

Az illegális dohánykereskedelemmel szemben 2023 nyarán alakított munkacsoportot az adóhivatal, amely legújabb intézkedésként egyeztetésre hívta a piaci szereplőket, valamint az Országos Dohányboltellátó Kft. és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága képviselőit - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.

A megbeszélésen a felek megegyeztek, hogy "össztüzet zúdítanak" a feketekereskedelem résztvevőire - írták a közleményben.

A NAV szakemberei az egyeztetésen közös érdek mentén gondolkodtak a dohányipari szereplők képviselőivel. Azonnali és jövőbeni cselekvési irányvonalakat szabtak kommunikációs, bűnügyi, rendészeti és adózási területeteket is érintően.

Megtárgyalták azokat az egymásnak átadható információkat, amelyek az illegális kereskedelem elleni harcban, a keresleti és kínálati oldal visszaszorításában alapozzák meg a felderítési hatékonyságot.

Az egyeztetésen szóba került a jogszabálymódosítások kezdeményezésének lehetősége is, hogy egy egyértelműbb, a hatósági jogalkalmazást jobban támogató jogi környezet adjon alapot a költségvetési bevételek maximális biztosítására.

A találkozón a NAV bűnügyi szakterületének vezetői beszámoltak az elmúlt időszak felderítéseiről, az illegális dohánygyárak felszámolásáról, a nagyobb bűnügyek nyomozásában elért sikerekről, miközben hangsúlyozták, hogy ez a projekt még korántsem befejezett, tennivaló akad bőven.

Kiemelték, a jövőben nagyobb hangsúlyt kap a prevenció és a kommunikáció, amelyben szerepet vállalnak a dohánypiaci szereplők is. A jogsértések terén pedig a bűnügyi, rendészeti és adószakmai szakemberek dinamizálják a kooperációt.

A hagyományos dohánytermékek illegális piacának visszaszorítása mellett kitértek az új típusú dohánytermékek kontrolljára is. A közlemény szerint egységes küldetésnek tekinthető, hogy gátat szabjanak az Elf Bar és a Poco Bar, az ízesített, elektronikus cigaretták - mint népszerű fogyasztói termékek - illegális beszerzési útvonalainak.

A NAV és szövetségesei leszögezték: társadalmi szerepvállalásként közös, elsöprő kampányt kell indítaniuk az ellenőrizetlen helyről származó, egészségre fokozottan veszélyes dohánytermékek térhódításával szemben - olvasható az adóhivatal közleményében.

Címkék: cigaretta, NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során