Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Június 17. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A németek kezében a gyeplő

A németek kezében a gyeplő

Nem váratott sokáig magára az újabb komoly mélyütés, a gyenge lábakon álló eurózónát megrázkódtató bejelentés.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Moody’s öt holland bankcsoportot minősített le, arra hivatkozva, hogy a bankok sérülékenyek, a recesszió folytatódik, a regionális gazdaság gyengélkedik. A Moody’s a döntésnél figyelembe vette annak a kockázatnak a növekedését is, hogy Görögország távozik az euróövezetből.

Az Európai Központi Bank szinte azonnal igyekezett csillapítani a negatív hangulatot, és bejelentette: készen áll arra, hogy szükség esetén támogassa az euróövezet bankrendszerét. Mario Draghi, az EKB elnöke bejelentette azt is, hogy a napokban ismertetik az euró jövőjével kapcsolatos elképzeléseiket - írja a Magyar Hírlap.

Az euróövezeti válság következtében folyamatosan romló hitelpiaci és reálgazdasági környezet miatt hosszú távú, kedvezményes kamatú bankfinanszírozási programot dolgoz ki a brit kormány és a Bank of England.

A Világbank elnöke szerint Németországnak kell Európát kivezetnie a válságból. „Egy nem könnyen teljesíthető feladattal ruházta fel Németországot a történelem. Berlinnek kell kamatoztatnia befolyását, és vezetnie kell az országokat” – nyomatékosította Robert Zoellick. A Világbank elnöke támogatja a takarékossági, illetve konszolidációs politikát célzó német követeléseket. Európa aggódva várja a vasárnapi görög választás végkimenetelét, s a legrosszabbra számít. Athéni államcsőd, görög kihátrálás az eurózónából – ezekre készül vészforgatókönyv. Az új görög kormány heteken belül felélné a tartalékokat, ha nem tud gyorsan megegyezni az Európai Unióval és az IMF-fel. A The Times értesülései szerint egy brit bankjegynyomda már megkezdte az előkészületeket a drachma nyomtatására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik