Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2011. Február 28. 06:39, hétfő | Helyi
Forrás: Hasznos Hírek

A lakókörnyezet rendben tartása is feltétele az új közfoglalkoztatási programban való részvételnek

A lakókörnyezet rendben tartása is feltétele az új közfoglalkoztatási programban való részvételnek

A rendelkezésre állási támogatást január elejétől bérpótló juttatás váltotta fel a Nemzeti Közfoglalkoztatás Programjában. Az ebben részesülők kötelesek iskolai végzettségüktől és szakképzettségüktől függetlenül a kirendelts

A jogosultsági feltételek új eleme a saját lakókörnyezet rendben tartása is. Fontos változás, hogy megszűnik a 35 év alatti, alapfokú iskolai végzettséggel nem rendelkező álláskeresők képzésben való részvételi kötelezettsége.

A kormány a közfoglalkoztatás átalakításának keretében az értékteremtő munkavégzésre helyezi a hangsúlyt – fogalmazott Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a változásokat ismertető kormányszóvivői tájékoztatón. Hozzátette: szeptember végéig közel 110 milliárd forintot fordított a költségvetés a közcélú foglalkoztatás finanszírozására, ebből az Út a munkához program 65 milliárdot ölelt fel.

Az államtitkár elmondta, hogy a kormány célja a közfoglalkoztatás átalakítása, ennek első lépéseként októbertől újabb két program indul. Az egyik egy 41 millió forintos közmunkaprogram, melynek keretében október közepétől a beregi térségben újabb száz közmunkás kezd dolgozni, többek között a gát magasításához kapcsolódó munkálatokban. A résztvevők legalább felének roma származásúnak kell lennie – tette hozzá Czomba Sándor.

A közfoglalkoztatás eddigi rendszerét a Nemzeti Közfoglalkoztatás Programja váltotta fel januártól. Ennek nyomán január 1-től megszűnt a közcélú foglalkoztatás, a munkaügyi kirendeltségek által támogatott közhasznú munkavégzés és a hagyományos központi közmunkaprogram.

Czomba Sándor évértékelő interjújában elmondta: a rendelkezésre állási támogatás helyett bevezetésre kerülő 28.500 forintos bérpótló juttatásra jogosult 270.000 személyből körülbelül 200 ezret szeretne bevonni a kormány a közfoglalkoztatás új rendszerébe. Kifejtette: 15-20.000 embert 6-8 órában, 150.000 munkavállalót 4 órás munkában, mintegy 15 ezer embert pedig országos közmunkaprogramok keretében szeretnének foglalkoztatni.

Az új program keretében az aktív korú, nem foglalkoztatott személyek részére megállapított rendelkezésre állási támogatást (rát) a bérpótló juttatás (bpj) váltja fel. A bpj a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összege. Az önkormányzatok önrésze 20 százalék.

Az ellátásra való jogosultságot a települési önkormányzat továbbra is szociális rászorultság alapján állapítja meg, s a bérpótló juttatásban részesülő személy – elhelyezkedése érdekében – továbbra is köteles álláskeresőként együttműködni a lakóhelye szerint illetékes munkaügyi központ kirendeltségével.

A bérpótló juttatásban részesülő köteles az iskolai végzettségétől és szakképzettségétől függetlenül a kirendeltség által felajánlott munkát, így a közfoglalkoztatást is elvállalni. Köteles továbbá a munkaügyi központ által felajánlott képzési lehetőséget vagy munkaerő-piaci programban való részvételt elfogadni. A jogosultsági feltételek új eleme a saját lakókörnyezet rendben tartása, amely önkormányzati rendeletben kerülhet szabályozásra. A bérpótló juttatásra való jogosultságot évente vizsgálják majd felül.

Fontos változás, hogy megszűnik a 35 év alatti, alapfokú iskolai végzettséggel nem rendelkező álláskeresők kötelező képzésben való részvételi kötelezettsége.

Az önkormányzat által szervezett rövid időtartamú közfoglalkoztatás keretében kizárólag a bérpótló juttatásra jogosultak foglalkoztathatók. A települési önkormányzatok a kötelező, illetve önként vállalt közfeladataik ellátására a támogatást egyszerűsített pályázati adatlapon a munkaügyi központ kirendeltségénél igényelhetik.

Az aktív korú, nem foglalkoztatott, bérpótló juttatásra jogosultak napi maximum 4 órás munkaidőben, legalább 2 hónap, legfeljebb 4 hónap időtartamig foglalkoztathatók eme közfoglalkoztatási formában, amelyért a minimálbér, illetve a garantált bérminimum felének megfelelő összegű munkabérben részesülhetnek.

Támogatásként a közfoglalkoztatottak munkabére és járulékai évente központilag megállapított összegének 95 százaléka igényelhető, ebből 5 százalék dologi kiadásokra fordítható. A pályázónak 5 százalékos önrészt kell biztosítania.

A hosszabb idejű önkormányzati közfoglalkoztatásra a települési önkormányzatok, közfeladatot ellátó gazdasági társaságok, intézmények vagy önkormányzati társulások pályázati úton kaphatnak támogatást, kötelező, illetve önként vállalt közfeladataik ellátásához.

A változás célja, hogy minél több munkára képes és kész, szociálisan rászoruló ember számára biztosíthassanak munkalehetőséget.

A 6-8 órás munkaidős közfoglalkoztatásba elsősorban, de nem kizárólag a bérpótló juttatásra jogosultak vonhatók be. Ha a benyújtott pályázatban megjelölt munkakörre a kirendeltség nem tud megfelelő, bérpótló juttatásra jogosult munkaerőt biztosítani, akkor más, nyilvántartott álláskereső foglalkoztatása is támogatható.

A foglalkoztatás időtartama itt 2-12 hónap lehet, és napi 6-8 órás munkaidőben történhet. A települések hátrányos helyzetével, gazdasági erejével összhangban, a támogatás intenzitása 70–100 százalék között mozog. A támogatás legfeljebb 20 százalékáig a munkabérek és járulékok mellett a foglalkoztatással összefüggő egyéb költségek is érvényesíthetők lesznek.

A kis- és közepes vállalkozások a munkaügyi központ kirendeltségéhez benyújtott pályázat alapján kaphatnak támogatást, ha bérpótló juttatásra jogosult álláskeresőt foglalkoztatnak. A támogatás csak az előző évi statisztikai állományi létszámhoz viszonyított többletfoglalkoztatásra igényelhető. A támogatás legfeljebb 12 hónap időtartamú foglalkoztatáshoz nyújtható, mértéke a munkabérnek és járulékainak 70 százalékát érheti el.

Az országos közfoglalkoztatást éves programokra tervezik, munkaidőkeretben történő foglalkoztatással. A pályáztatás és a döntés minisztériumi szintű. Ezen a szinten fogják majd össze az állami tulajdonú infrastruktúrát és vagyonkezelést érintő tevékenységeket.

Az ár- és belvízvédelem, a közutak, vasutak, az állami erdőterületek mellett – információink szerint – a kormány a megújuló energiaforrásokhoz és az energiatakarékossághoz kapcsolódó közfoglalkoztatás lehetőségét is vizsgálja.

A szabályozás szerint 2012-től kezdődően a bérpótló juttatás folyósításának egy éve alatt a juttatásra jogosult személynek legalább 30 munkanapnyi munkaviszonyt – beleértve az egyszerűsített foglalkoztatást, közfoglalkoztatást, közérdekű önkéntes munkatevékenységet– kell igazolnia. A jogosultsági feltétel teljesül abban az esetben is, ha az érintett 6 hónap időtartamot meghaladó munkaerő-piaci képzésben, vagy munkaerő-piaci programban vesz részt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .