Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. Március 27. 05:28, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

A miniszterhez fordulnak a Szigetköz ügyében: szegényedő monitoring

A miniszterhez fordulnak a Szigetköz ügyében: szegényedő monitoring

Az MTA Szigetközi Munkacsoportja ismertette Győr-Moson-Sopron megyei kutatásai eredményeit, a Jogtudományi Intézet konferenciatermében. A tavaly előtti és a tavalyi év kutatásaira árnyékot vetett a felhasználható források szűkössége.

A Duna a szigetközi élőhelyek és élővilág elsődleges meghatározója. A folyam elterelése az alapvető természeti tényezőt, a víz mennyiségét példátlan módon megváltoztatta, emiatt változnak (károsodnak) az élőhelyek és az élővilág. A változások nyomonkövetése állami feladat, melynek nemcsak szakmai-tudományos, hanem gyakorlati céljai is vannak. A monitoring szükséges egyrészt a károk mérséklése érdekében tehető lépések megalapozásához, másrészt szerepe van a hágai ítélet végrehajtásában.


A függőben lévő hágai eljárásban - az ítélet szerint - a feleknek meg kell téríteni az egymásnak okozott anyagi természetű károkat. Az elszámolásban a Duna elterelésével okozott környezeti kár jelentős szerepű lesz a magyar számlán. A környezeti kár jogi jellegű elismertetésének alapfeltétele a környezet állapotát méréseken alapuló adatbázis léte.


A Duna elterelése után, még 1992-ben az Országgyűlés határozatában a Magyar Tudományos Akadémiát kérte fel akörnyezeti monitoringfeladatainak koordinálására. A szükséges anyagi fedezetet a környezetvédelmi tárca költségvetésében biztosította. A munkát azóta tudományos intézmények, egyetemi tanszékek, és a környezetvédelmi tárca területileg illetékes szervei végzik.


A tavalyelőtti és a tavalyi év kutatásaira árnyékot vetett a felhasználható források szűkössége. Míg 2008-ban 60 millió forint fedezet volt a terepi munkákra és a környezeti értékelésekre, addig a tavalyi év feladataira a kutatók összesen 11 millió forintot fordíthattak. A vízkészlet állapotát nyomonkövető hidrológiai és hidrogeológiai mérések szüneteltek, a - korábban rendszeres - éves légifelvétel sem készült. A florisztikai és faunisztikai megfigyelőhelyeken a mérések száma jelentősen csökkent. Lényegében csak az ideiglenes vízpótlás magyar-szlovák közös monitoringjához szükséges adatok mérése folyt. Ezeket a - kormányközi megállapodásban rögzített - adatokat a felek évente kicserélik egymással.


Láng István akadémikus, a konferencia levezető elnöke bejelentette, hogy a munkacsoport vezetősége Fazekas László miniszterhez fordul, a monitoring problémáinak megoldását kérve.
Az előadók nemcsak tavalyi kutatásaikról adtak számot, hanem áttekintést is bemutattak a mérések kezdetétől a változásokról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.