Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 24. 06:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Átalakítják a Nemzeti Tehetség Programot

Átalakítják a Nemzeti Tehetség Programot

A tehetség munkát és feladatot ad mindenkinek, így az államnak is. Ennek jegyében kezdődött meg tavaly a Nemzeti Tehetség Program átalakítása

- mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára a XV. Kárpát-medencei tehetségnapon, ahol tizenkét fiatal vehette át a "Felfedezettjeink" ösztöndíjat szombaton Budapesten.

Nagy-Vargha Zsófia hangsúlyozta, a Nemzeti Tehetség Program átalakításának célja megtalálni az összes tehetséges magyar fiatalt, a láthatóak mellett a rejtett tehetségeket is.

Ezért indították el már tavaly ősszel a Nemzeti Tehetség Központ mérőeszközét, amely problémamegoldó és szövegértési gyakorlatok mellett pedagógiai segédanyagot is tartalmaz a tanárok számára, akik nap mint nap találkoznak a tehetségekkel.

Az átalakítás fontos eleme, hogy mérések mellett rámutassanak a programokra, amelyek segíthetik a tehetséges gyermekeket. Ezt szolgálja a tehetségtérkép, amely feltünteti az érintett tanuló számára a hozzá legközelebb álló tehetséggondozó programokat.

Nagy-Vargha Zsófia szólt arról is: szeretnének Magyarországra hozni nagy nemzetközi tanulmányi versenyeket, részben azért, hogy felhívják a figyelmet a természettudományos tárgyak fontosságára.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy idén májusban ismét meghirdetik a Köbüki - tanári tehetséggondozó - programot, amelyre azoknak a pedagógusoknak a jelentkezését várják, akik kiemelkedő tevékenységet végeznek a tehetséggondozásban.

Hangsúlyozta azt is, hogy sokszorosan megtérül, ha az szja második 1 százalékát a Nemzeti Tehetség Program javára ajánlják fel az adózók.

A "Felfedezettjeink" ösztöndíjakat Balogh László, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének (Matehetsz) elnöke adta át.

Fődíjjal ismerték el a 7-13 éves korcsoportban a budapesti Sávolt Karolinát, aki 2023-ban a Highlights of Hungary díjazottja, az év Leginspirálóbb Nője Fiatal Tehetség kategória nyertese, Magyarország Jó tanulója - Jó sportolója, korosztályos országos teniszbajnoka.

A 14-17 éves korcsoportban a fődíjat a gyermelyi Bencz Benedek kapta, aki jelenleg A kozmikus részecskék kutatása című pályázatban vesz részt a Wigner FK partnerségében.

A 18-19 éves korcsoportban a fődíjat a budapesti Vajda Ádám vehette át, aki az informatika és a robotika területén kiemelkedő tudását a mesterséges intelligencia fejlesztésén szeretné hasznosítani.

Különdíjjal jutalmazták a bodajki Balogh Máté zongoraművészt, a szolnoki Zsigmond Simon asztaliteniszezőt, a dunaújvárosi Mayer Gréta tornászt, a munkácsi Neubauer Ferenc Konrádot és a kecskeméti Kovács Jánost a matematika területén elért eredményeiért, valamint a dunaszerdahelyi Bittera Sophie Imant, aki énekel, szaval, táncol, zongorázik, hegedül és saját novellákat ír.

Különdíjat kapott még a budapesti Kertész Domokos, aki verseket és novellákat ír, a szegedi Viczián Dániel, aki az MTA-SZTE Lendület Biokolloidok Kutatócsoport keretei között végez kutatásokat és a ludasi Nyers Bakó Ramóna zongoraművész.

A fődíjasok 150 ezer, a különdíjasok 80 ezer forintos ösztöndíjban részesültek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.