Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Július 04. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség | Kép: MTI

Az akcióterv fele jó a Munkástanácsok szerint

Az akcióterv fele jó a Munkástanácsok szerint

Ki lehet mondani, hogy a bejelentett 10 pont legalább fele (az első öt) közvetlenül és előnyösen fog hatni a foglalkoztatási szempontból legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok elhelyezkedési esélyeinek javítására. Ezért a Munkástanácsok részéről csak üdvözölni lehet azokat – írja Palkovics Imre, az érdekvédők elnöke.

Mint Palkovics levelében rámutat, a kormány a bejelentett tervek végrehajtásával ellensúlyozhatja azokat a károkat, amelyeket az egykulcsos jövedelemadó bevezetésével, az adójóváírás kivezetésével és az emiatt szükségessé vált elvárt béremelések szorgalmazásával, éppen a most célba vett rétegek foglalkoztatásánál kiváltott. A bejelentett intézkedések helyességét alátámasztja, hogy a 2011/2012-es adatok szerint Magyarországon a foglalkoztatást terhelő adószint, azaz a munkáltatót és a munkavállalókat terhelő társadalombiztosítási és egyéb járulékok eddig az élőmunka költségeknek csaknem 40 százalékát tették ki, ami az ötödik legmagasabb az Unióban. Ráadásul Magyarországon az átlag alatti kereseti csoportokban a foglalkoztatás adó- és járulékköltségei még ennél is magasabban, 44 százalék közelében álltak, azaz csaknem 5 százalékkal meghaladták az átlagos mértéket. A most bejelentett intézkedések ezen a nem kívánatos helyzeten minden bizonnyal segíteni fognak, azaz hozzájárulnak az alacsonyabb képzettségűek és alacsonyabb keresetűek - ideértve a pályakezdő fiatalokat is - foglalkoztatásának ösztönzéséhez.

Palkovics Imre szerint hasonlóan kedvező hatást gyakorolhat a foglalkoztatásra adózási szempontból a 7. pont, azaz a kisvállalatok adóterheinek csökkentése és adózásának leegyszerűsítése. A kisvállalatok szerepe a foglalkoztatásban kiemelkedő, ezért nem mindegy, hogy milyen mértékben és milyen feltételekkel válnak érdekeltté a munkahelybővítésben. A kisvállalati munkahelyek egyik komoly hátránya ugyanakkor ma még a fekete foglalkoztatás és a járulék-elkerülő bérfizetés. A most bejelentett, mértékében és bevallásában is jelentően leegyszerűsödött adóztatás fontos lökést adhat a fekete-és járulékkerülő foglalkoztatás leépülésének. Mindez azonban azt is kell jelentse, hogy az a vállalkozó, aki még ilyen körülmények között is ki akar bújni az adófizetés alól, a korábbiaknál szigorúbb szankciót érdemel. A szakszervezetek mindenesetre arra fogják biztatni a tagjaikat és a munkavállalókat, hogy a jövőben ne legyenek partnerei az adóelkerülő foglalkoztatást preferáló munkáltatói törekvésnek. Ha ez megvalósul, akkor az adócsomag kisvállalati kedvezmény része nemcsak csökkenti az adóbevételeket, hanem a kifehéredő foglalkoztatás nyomán többletbevételeket is hozhat a költségvetésbe.

„Ami a foglalkoztatás szélesebb összefüggéseit illeti, illúzióink azért ne legyenek” -fogalmaz a Munkácstanácsok elnöke – „Fontosak és üdvözlendőek a felsorolt intézkedések, de tartós, jól fizető munkahelyek csak fejlődő, versenyképes gazdaságban keletkeznek. E téren pedig még sok a tennivaló. A magyar gazdaság termelékenysége évek óta stagnál, beruházásokra alig jutott forrás az elmúlt években. A kisvállalatok csökkenő adói nyomán keletkező többletforrásokból remélhetően a műszaki fejlesztésre és a munkavállalók képzésére, szakismereteik korszerűsítésére is több pénz és figyelem jut majd.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk