Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Május 05. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: mti

Az európai fiatalok többsége szerint az EU csupán gazdasági közösség

Az európai fiatalok többsége szerint az EU csupán gazdasági közösség

Az európai fiatalok túlnyomó többsége szerint az Európai Unió csupán gazdasági közösség, és alig egyharmaduk vallja, hogy értékközösség - mutatta ki egy csütörtökön Berlinben ismertetett nemzetközi felmérés.

A TUI német idegenforgalmi konszern közhasznú alapítványának (TUI Stiftung) megbízásából hét EU-tagország - Franciaország, Görögország, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország - bevonásával készített felmérés szerint a 16-26 éves korosztály 76 százaléka elsősorban gazdasági közösségként fogja fel az EU-t, és mindössze 30 százalék gondolja úgy, hogy más funkciók mellett közös kulturális értékeket képviselő országok közösségeként is működik.

A YouGov közvélemény-kutató intézet által készített felmérés eredményeit ismertető jelentésben kiemelték, hogy a fiatalok "inkább igazgatási apparátusnak, mintsem közösségnek tekintik az EU-t". Ugyanakkor a többség - 53 százalék - így is elégedett az EU-val.

Több mint egyharmaduk - 38 százalékuk - úgy véli, vissza kell adni a tagállami kormányoknak a közösségi szintre átruházott jogköröket. Ezzel a gondolattal leginkább Görögországban és Nagy-Britanniában lehet találkozni, ebben a két országban a fiatalok 60 százaléka, illetve 44 százaléka szorgalmazza a tagállami kormányok megerősítését az uniós intézményekkel szemben. A leginkább EU-párti szellemiség a németországi fiatalokat jellemzi, körükben csak 22 százalék helyezné vissza a tagállamoktól az EU-ra átruházott jogköröket.

A közösség elhagyásának gondolatát egyik vizsgált tagországban sem támogatja a fiatalok többsége. A hét tagállamot együttvéve a fiatalok 21 százaléka szorgalmazza hazája uniós tagságának feladását. A legnagyobb arányt Görögországban (31 százalék), Nagy-Britanniában (27 százalék) és Olaszországban (26 százalék) mérték. A leginkább EU-pártiak ebben a vonatkozásban is a német fiatalok, körükben 12 százalék pártolná a kilépést, és 69 százalék megőrizné az uniós tagságot.

Azzal a kijelentéssel, hogy mindent egybevetve a demokrácia a legjobb államforma, a megkérdezettek 52 százaléka értett egyet. A demokrácia támogatottsága Görögországban, Németországban és Spanyolországban a legnagyobb, 66 százalékos, 62 százalékos, illetve 57 százalékos. Három országban kisebbségben vannak a demokráciát a legjobb berendezkedésnek tartó fiatalok: arányuk Olaszországban 45 százalékos, Franciaországban és Lengyelországban pedig egyaránt 42 százalék.

A fiatalok a vizsgált országokban többnyire elégedetlenek személyes gazdasági-pénzügyi helyzetükkel, és borúlátóak kilátásaikkal kapcsolatban. Csupán 29 százalékuk értékeli jónak jelenlegi helyzetét, és többségi - a megkérdezettek 52 százaléka által vallott - meggyőződés, hogy a mai európai fiatalok alacsonyabb életszínvonalat érnek majd el, mint a szülők nemzedéke.

A felmérést 6000 fiatal megkérdezésével végezték el, február 16. és március 3. között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.