Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Október 10. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Az optimisták agya elutasítja a negatív gondolatokat

Az optimisták agya elutasítja a negatív gondolatokat

A tudósoknak sikerült felfedezniük a meggyőződéses optimisták titkát: felfedezték ugyanis, hogy vannak olyan emberek, akiknek az agya egyszerűen figyelmen kívül hagyja a negatív híreket és eseményeket.

A kutatások szerint az agyunk alapvetően sokkal könnyebben dolgozza fel a jó híreket és eseményeket, mint a rosszakat. Azt is felfedezték ugyanakkor, hogy léteznek olyan emberek, akiknek az agya gyakorlatilag figyelmen kívül hagyja a negatív üzeneteket - ők azok, akik minden körülmények között képesek megőrizni pozitív világnézetüket - írja a Nature Neuroscience.

Elméleteik alátámasztására összesen 14 alannyal végeztek el kísérleteket: jó és rossz hírek közlése közben agyi szkennerrel vizsgálták a reakciójukat. Amellett, hogy megfigyelték, hogy az agyi aktivitás sokkal élénkebb jó hírek esetén, azt is sikerült felmérniük, hogy az emberek rossz hírek hallatán hajlamosak a pozitív torzításra - ez a jól ismert 'velem ez úgysem történhet meg'-effektus.

A tudósok szerint a vizsgálatoknak köszönhetően ismét egy eddig ismeretlen területre léptek - ráadásul olyanra, amely tudományos eszközökkel nehezen mérhető. Amiben azonban egyetértenek, az az, hogy az optimizmus szerepe mindennapi életünkben óriási: segít a negatív történések feldolgozásában, és abban, hogy ezek az események minél kevésbé befolyásolják az egészségi állapotunkat.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.