Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Április 12. 16:55, csütörtök | PR

Az otthon szíve, a konyha - milyen itt a jó világítás?

Az otthon szíve, a konyha - milyen itt a jó világítás?

Ha az ember hazaér, gyakran rögtön a konyhába indul, és minden buliban itt vannak a legjobb beszélgetések. A konyha rendkívül fontos helység a lakásban, és nem kevésbé lényeges a megvilágítása.

Fontos a biztonság

Nem mellékes, hogy hangulatos legyen ennek a helységnek a berendezése, világítása, ám a fénnyel való felszerelés nemcsak a jó légkör miatt fontos. A konyha olyan értelemben ‘ipari terület’, hogy akárcsak egy étterem konyhájában, itt is valódi munka folyik, késekkel, magas hőt produkáló készülékekkel.
Igaz, vannak, akik csak a mikrót és a kávéfőzőt működtetik a konyhában, de ahol komolyabban sütnek-főznek, ott nem árt elővigyázatosnak kell lenni. Hiszen aprítunk, darálunk, sütünk, vizet forralunk, számos olyan tevékenységet végzünk itt, amelyek balesetveszélyesek. Ráadásul a munka sokszor este folyik, amikor nincs természetes fény.

A jó megvilágítás a konyhában áldásos hatású. A pontosan megtervezett, kiépített világítással - no és a munkafelületek megfelelő kialakításával - a konyhai munka veszélytelenné tehető.

A konyhai fények három csoportba tartoznak: általános világítás, a főzés területének, valamint az étkezés szekciónak a megvilágítása.

A központi lámpa adjon természetes fényt

Az általános világításra tökéletes egy meleg fényű lámpa a plafonon, de sokan alkalmaznak körbe futó süllyesztett halogén fényeket kiegészítésként. A legjobb fényforrás nem csak lefelé vetít, hanem a mennyezet felé is, ezzel lágyabb, derítettebb fényt biztosít a konyhánknak.
A munkapultot megvilágító lámpának már lejjebb van a megfelelő elhelyezése, mivel a plafonról jövő megvilágítást leárnyékoljuk mi is, tevékenykedés közben, vagy éppen a konyhaszekrény.
A felső szekrények, nyitott polcok aljára érdemes közvetlenül felkapcsolható, erősebb fényeket szerelni a munkafelület felett. No meg a mosogató kellő megvilágítása sem elhanyagolható - így sokat teszünk a kávéfoltos bögrék és a maszatos tányérok eltűnéséért.
Klasszikus módon régebben ezeket a területeket neoncsővel világították be, ma már több más megoldás is elérhető, például a LED is remek opció.
A munkafelületek precíz megvilágítását teszik lehetővé a karos lámpák. Ezeket odairányíthatjuk, ahol a húst zsírtalanítjuk, vagy a tojás fehérjét és sárgáját választjuk szét, azaz ahol jól kell látnunk, amit csinálunk.

Legyen pár spot csak a hangulat kedvéért

A fehér, napfény spektrumú fények a legideálisabbak a konyhába, mivel ezek az ételek színét nem változtatják meg. A természetesnek ható világítás illik az étkező részbe is, hogy jó étvággyal fogyasszuk az elkészült fogásokat.
No és a hangulatmegvilágítás sem mellékes, mivel a konyha az a hely, ahol szeretjük jól érezni magunkat. Például az üvegajtós szekrényekbe felszerelhető pár spotlámpa, vagy a bútorok lábánál elhelyezhető egy-egy sor megvilágítás, amitől érdekes, lebegő hatásuk lesz a szekrényeknek. Ha a munka dandárján túl vagyunk, egy kellemes estéhez jól esik egy ilyen szép, visszafogott világítás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat