Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Október 01. 00:13, szombat | Helyi
Forrás: Párizs Eszter

Az Ujhelyisek mesehéttel ünnepelték Benedek Elek születésnapját

Az Ujhelyisek mesehéttel ünnepelték Benedek Elek születésnapját

Szeptember 30-a, Benedek Elek születésének évfordulója a Magyar Népmese Napja.

Az ilyenkor országszerte megrendezésre kerülő programok célja a népmesék fennmaradásának biztosítása, illetve a mesékben élő bölcsességek továbbhagyományozása.
Ezen a napon az óvónők, tanítók, könyvtárosok és a meseszerető gyermekek, felnőttek megkülönböztetett tisztelettel fordulnak a mesék, valamint a meseírók felé.

Az Ujhelyi Imre Általános Iskola kisdiákjai olyan szerencsések, hogy pedagógusaik egy teljes hetet szenteltek a meséknek. A mesehéten minden nap mesehallgatással kezdődött, de a programok között szerepelt manókeresés, bábkészítés, régi mesekönyv kiállítás, rajz, dramatizálás, a bátrabbak pedig még kedvenc mesehősük bőrébe is belebújhattak egy jelmezes felvonulás keretében. Így érkeztek el a zárónapig, amely a harmadikasok színjátékának megtekintésével és hétpróbával telt.

„Kedvencem A só című mese, anyukám sokszor olvasta már, úgyhogy nagyon örültem, amikor meghallottam az iskolarádióban – mondja lelkesen egy elsős kislány. – Nagyon tetszett még az is, hogy beöltözhettünk. Azért jó a mesehét, mert sok mesét ismerek, de volt olyan, amit még nem hallottam és nagyon vicces dolgok voltak benne.”

Sebőkné Schlitt Zsuzsannát, az alsó tagozat munkaközösségének vezetőjét, a mesehét főszervezőjét arról kérdeztük, hogy pedagógusként hogyan értékeli ezt a hetet.
„Iskolánkban hagyománya van témahetek rendezésének, ezeket minden tanévben legalább két alkalommal szervezzük meg tanulóink részére. Igyekszünk mindig az adott témát a gyerekekhez közel vinni, olyan programok szervezésével, ami játékosabb, és kicsit kilépünk a megszokott tanórai formából. – magyarázza - Ez nagy rugalmasságot kíván a kollégáimtól és természetesen többletmunkával is jár, de a végén mindig úgy érezzük, hogy megérte. Így volt ez most is, sok mosolygós arcot, érdeklődő tekintetet láttunk a hét során, felkavarta a mindennapokat a programok sora, az aulánk megszépült az elkészült munkáktól. A mese hálás téma, hiszen mindenki szereti a népmeséket gyerek, kamasz és felnőtt is. Visszarepített minket, felnőtteket is az időben a diavetítés és a régi mesekönyvek illata. A népmese örök, reméljük Benedek Elek szellemében ezt most tanítványainknak is továbbadtuk, az biztos, hogy mindannyian nagyon jól éreztük magunkat.”


"A mese gyógyír, a mese játék, a mese csoda, a mese hit, a mese lélek. Mosoly mindenki lelkére." (Csernik Szende)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.