Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Június 27. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az USA tiszteletben tartja a magyarok véleményét

Az USA tiszteletben tartja a magyarok véleményét

A magyar emberek véleményt mondtak az országgyűlési választáson, s ezt az Egyesült Államok tiszteletben tartja - mondta Thomas O. Melia, az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkára csütörtök reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Hozzátette: várakozással tekintenek a magyar kormánnyal való további közös munka elé.

A helyettes államtitkár kifejtette: elismerik, hogy a magyar kormány reagált bizonyos aggályokra, s tudja azt is, hogy az ügyek sorában változtatások történtek. Mint mondta: legfőbb és általános aggodalmuk a politikai hatalom kevesebb intézmény kezébe való átcsoportosítása volt. Remélik, hogy a magyar rendszerben meglévő fékek és egyensúlyok továbbra is biztosítják az átláthatóságot, az elszámoltathatóságot és minden tényezőt, amely egy sikeres demokráciában szükséges - emelte ki, hozzátéve: 'független bíróságot, virágzó sajtót és éber civil társadalmat'.

Thomas O. Melia azt mondta: folytatódnak az egyeztetések a magyar kormányzati partnereikkel és továbbra is meghallgatják a civilek hangját. Ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy több tárgyaláson is felmerült - Szijjártó Péternek, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárának is megemlítette -, hogy ellenőrzést tartottak olyan civil szervezeteknél, amelyek támogatást kaptak a norvég alapokból. Aggódnak amiatt, hogy ez mit jelent pontosan - jegyezte meg, kiemelve: remélik, hogy ez nem szigorítást jelent a civil szervezetek külföldi finanszírozásában, amelyek fontos szerepet töltenek be bármely demokráciában.

Az európai választásokkal kapcsolatban kitért arra, aggodalommal vették tudomásul, hogy számos országban erősödtek a szélsőségek, különösen a szélsőjobb. Thomas O. Melia szerint ez jól jelzi a szociális feszültségeket több európai országban. 'A kormányoknak többet kell tenniük azért, hogy több embert segítsenek hozzájutni a modern gazdaság közös forrásaihoz, hogy a bevándorló közösségeket integrálják' - fogalmazott. Az Egyesült Államok aggodalommal tekint a szélsőséges erők európai térnyerésére - emelte ki, ugyanakkor hozzátette: némi megelégedésre ad okot, hogy ezek a radikális pártok nem voltak képesek önálló frakciót alapítani az Európai Parlamentben.

Az ukrán válságról azt mondta: Európában és Észak Amerikában mindenkinek támogatnia kell az új ukrán kormányt. Megemlítette, hogy Petro Porosenko ukrán elnök előterjesztett egy kelet-ukrajnai béketervet, amely a hatalom dekoncentrációjáról is szól. 'Azt szeretnénk, ha az ukránok ebből nyernének és demokratikus és európai irányba lépnének' - fogalmazott.

Thomas O. Melia kitért arra is, azt gondolják, hogy az Ukrajnában élő kisebbségek számára a biztonság és jólét vezető legjobb út, ha a demokratikus folyamat kiterjed, amelynek döntéseiben ők maguk is részt vehetnek. Ennek érdekében folytatják az együttműködést Petro Porosenko ukrán elnökkel - mondta a Kossuth Rádióban az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).