Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Július 08. 14:21, hétfő | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Befejeződött a helyreállítás Győr-Moson-Sopron megyében

Befejeződött a helyreállítás Győr-Moson-Sopron megyében

A megyében a rendkívüli dunai árhullám idején tizenhét településen folyt árvízi védekezés.

A leghosszabb állami védmű Győrzámolyon épült, a legtöbb homokzsákot Győrújfalun osztotta ki a katasztrófavédelem, a leghosszabb önkormányzati védművet pedig Dunaszentpálon építették meg. Az árvízi védekezésről és a helyreállítási feladatokról Dr. Bakondi György tű. altábornagy, helyreállítási miniszterelnöki megbízott, országos katasztrófavédelmi főigazgató, Csóti András bv. vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás mb. országos parancsnoka, valamint Széles Sándor, a megyei védelmi bizottság elnöke tartott sajtótájékoztatót Dunaszentpálon.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató az újságírók előtt arról beszélt, hogy szimbolikus a helyszínválasztás, hiszen Győr-Moson-Sopronnak volt a legkevesebb ideje felkészülni a Duna áradására, a védműveket nagyon hamar fel kellett építeni, a sikeres védekezéshez bizony szükség volt a kitelepítésekre is. Dr. Bakondi György tű. altábornagy hozzátette, éppen azért is gyorsnak és hatékonynak kellett lennie a helyreállításnak, hogy mindenki minél előbb hazatérhessen. A tábornok a helyreállítást ütemterv szerintinek nevezte, az elvégzett munkát adatokkal szemléltette. Mint mondta, összesen tízmillió homokzsákot építettek be az ideiglenes gátakba, ezeket el is kell bontani, amihez depókat kellett kialakítani. A helyreállításban körülbelül ezerkétszáz munkagép vett részt, a fertőtlenítéshez mintegy háromszázezer liter fertőtlenítőanyagot használtak fel. A főigazgató beszélt arról is, hogy már nincs elzárt útszakasz az országban, a vasúti közlekedés is mindenütt helyreállt. Bakondi György elismeréssel szólt a közútkezelők munkájáról, hiszen sok helyen gépi technológiával segítették a helyreállítást. A biztosításokkal kapcsolatban a tábornok kijelentette, a lakóingatlanok esetében csaknem ezernyolcszáz a bejelentett károk száma, a kár becsült összege meghaladja a négyszázhetvenhárom millió forintot. A vagyonbiztosítások alapján több mint másfélszáz bejelentés érkezett, ezek terhére összesen majdnem hatszázötvenhét millió forintnyi kár keletkezett. A helyreállítás miniszterelnöki megbízottja természetesen szólt a szúnyoggyérítésről is. Bejelentette, hogy a jövő héten egyeztetés kezdődik az ÁNTSZ-szel, hogy több térségre is kiterjedjen a vérszívók irtása. Ott azonban, ahol nem a vis maior alapján zajlik ez a tevékenység, közbeszerzési eljárást kell indítani. Végezetül Bakondi György azt mondta, még mindig jelentős feladatok vannak hátra, így például fel kell számolni a mohácsi szennyvízrendszerben esett károkat is.

Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott bejelentette, július ötödikével befejeződik a helyreállítás a megyében. Az ideiglenes védművek azonban például Mecséren és Dunaszentpálon megmaradnak, ezeket addig tartják fenn, amíg a vízügy 2014-ben a Duna Projekt keretében be nem fejezi az állami védvonalakat. A megyei védelmi bizottság elnöke kiemelte, az árvízi védekezés és helyreállítás sikeréhez nemcsak a szakmai irányítás, hanem az önkéntesek munkája is kellett. Széles Sándor köszönetet mondott az árvíznél és a helyreállításban résztvevő hivatásosoknak. Beszámolt arról is, hogy az önkormányzatok által benyújtott vis maior igények vizsgálata már megkezdődött, eddig mindegyik megalapozottnak bizonyult.

A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka kiemelte, kapcsolatuk kiváló a katasztrófavédelemmel, a védekezés és a helyreállítás során egyaránt jól tudtak együttműködni az operatív törzzsel. Csóti András vezérőrnagy úgy fogalmazott, a büntetés-végrehajtás szívesen segített, a feladatot nem munkának tekintették, hanem örültek, hogy kivehetik a részüket az árvízi védekezésből, illetve a helyreállításból. A parancsnok elmondta, július negyedikéig a munkálatokban huszonnégy büntetés-végrehajtási szerv több mint kilencszáz alkalmazottja vett részt, a védekezésbe, illetve a helyreállításba kétezernél több fogvatartottat is bevontak. Győr-Moson-Sopron megyében Gönyűn, Dunaszentpálon, Dunamajoron és Mecséren dolgoztak, de valamennyi Duna menti megyében ott voltak. Nekik tulajdonítható félmillió homokzsák lerakása, és ennél sokkal többet, körülbelül egymillió-nyolcszáznegyven-ezret bontottak vissza, ürítettek ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.