Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Július 08. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bevált az adóhivatal legújabb végrehajtási módszere

Bevált az adóhivatal legújabb végrehajtási módszere

Négy hónap alatt majdnem egymilliárd forintot hozott a költségvetésnek az adóhivatal legújabb végrehajtási módszere: a pénzügyőrök teherautókat, szállítmányokat állítottak meg, kocsmai berendezéseket, külföldről behozott drága kocsit tartottak vissza addig, amíg tulajdonosuk ki nem egyenlítette köztartozását - írja a Magyar Nemzet.

Havonta százmilliókat szedett be az elmúlt időszakban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az év eleje óta alkalmazható, legújabb adó-végrehajtási módszerrel. A megoldás lényege a következő: ha ellenőrzésük során a hatóság pénzügyőrei, revizorai arra bukkannak, hogy az érintett cég vagy magánszemély régebb óta nem egyenlítette ki adótartozását, a hivatalos emberek intézkednek a polgár, a vállalkozás vagyontárgyainak lefoglalásáról. Hogy mindez hogyan nézhet ki a gyakorlatban, arról a lap a NAV jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivőjét kérdezte.

Suller Attila példaként a közúti ellenőrzés esetét hozta fel. 'A pénzügyőrök megállítanak egy kamiont, a NAV emberei ilyenkor számos tényezőt megvizsgálnak. Azt például, hogy a sofőr megfelelő szüneteket tartott-e vezetés közben, a magyar teherautós be van-e jelentve, s nem található-e a járműben tiltott anyag, kábítószer. Emellett előzetesen megvizsgálják azt is, hogy a fuvarozóvállalkozásnak, illetve a megrendelőnek van-e közadóssága.'

Tartozás esetén – folytatta a szóvivő – a pénzügyőrök telefonon egyeztetnek a központi ügyelettel, ahol a végrehajtással foglalkozó hivatalnokok – akár az esti vagy a hajnali órákban is – átnézik a szükséges nyilvántartásokat, hogy az adósság nagyságát pontosítsák, s ellenőrizzék, hogy az ingóságok lefoglalása foganatosítható-e. Ha köztartozásra derül fény, a pénzügyőrök – az út mentén – azonnal hozzálátnak a végrehajtáshoz: kiállítják a jegyzőkönyvet, és felszólítják az adóst, hogy intézkedjen a hiányzó összeg megfizetéséről.

A jármű vezetője akár helyben leróhatja a summát, miként arra is van mód, hogy a cég tulajdonosai, irányítói gondoskodjanak a pénz befizetéséről. Ha a tartozást nem rendezik, a központban dolgozó adóhivatalnokok rögzítik a nyilvántartásban az áru lefoglalásának tényét. – Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy az adóhivatal elvonná a gazdasági szereplők munkaeszközeit, termeléshez, tevékenységükhöz szükséges tárgyait – mondta a szóvivő. – Pusztán arról van szó – magyarázta Suller Attila –, hogy a NAV elidegenítési tilalmat jegyeztet be a hivatalos regiszterekbe, így az adott járművet, az árukészletet, esetleg ingatlant az adózók nem adhatják el.

A módszer egyébként – a számok alapján – hatásosnak tűnik. A NAV emberei március óta nagyjából 1200-szor alkalmazták sikerrel az új lehetőséget: az ellenőrzött cégek, magánszemélyek, egyéni vállalkozók majdnem kilencszáz esetben döntöttek úgy, hogy azonnal vagy rövid időn belül kifizetik korábbi közadósságukat. Az államkassza így háromszázmillió forinthoz jutott hozzá. További háromszáz ügyben különféle vagyontárgyakat foglalt le a hivatal, összességében 640 millió forint értékben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk