Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. Február 15. 01:50, kedd | Helyi
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Biztonságos szórakozás: razziák helyett előzetes ellenőrzést

Biztonságos szórakozás: razziák helyett előzetes ellenőrzést

Az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakoztatásért (EKBSZ) álláspontja szerint a szórakozóhelyeken tartott razziák rendkívül költségesek és láthatóan nem vezetnek eredményre. Az EKBSZ, segítve a hatóságoknak, szakértők bevon

Január 31-én alakult meg a szórakozóhelyek, rendezvényszervezők és független szakértők által közösen létrehozott szervezet, az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakoztatásért (EKBSZ). Tagjai a szórakoztatóipar legkülönbözőbb területeiről jönnek, és egységesen szeretnék elérni, hogy a magyar kultúra ezen szeglete is mindenhol európai minőségű legyen. Az egyesület célja, hogy segítse a kormány munkáját egy élhető, fenntartható, a zenés-táncos eseményeket érintő szabályozás kialakításában, amely biztonságosabbá teszi az ilyen jellegű rendezvényeket.

Az utóbbi napokban történt rendőrségi és egyéb hatóságok által végzett ellenőrzésekkel kapcsolatban az EKBSZ álláspontja az, hogy a közzétett számszerű eredmények is azt bizonyítják, hogy a razziák rendkívül költségesek és láthatóan nem vezetnek eredményre, hiszen az ellenőrzések körülbelül egy ezrelékének következtében indul büntetőeljárás, fél százalékuk következtében szabálysértési eljárás.

A razziák egyik fél érdekét sem szolgálják, hiszen a hatóságoktól rengeteg erőforrást vesznek el, pusztán azért, hogy a már elkövetett hibákat számon kérjék. Ugyanakkor szervezők számára még akkor is nagy kárt okoznak ezek az eljárások, ha egyébként minden szabályt betartottak. Ez a fajta gyakorlat a kellemetlen múltat idéző módszer, ami a szórakozni vágyókat is elriasztja a rendezvények látogatásától.

Az EKBSZ szeretne segíteni a hatóságoknak, egy életszerű, és a lehető legkevesebb kart okozó ellenőrzési eljárás módszerének kidolgozásában, ezért szakértőkkel együtt elkezdte kidolgozni azt a javaslatcsomagot, ami nem a razziákat, hanem az előzetes ellenőrzéseket, és engedélyeztetési folyamatot helyezi előtérbe. Amennyiben ezeket az ellenőrzéseket a rendezvények kezdete előtt végeznék el a szakhatóságok, lenne arra lehetőség, hogy az esetlegesen adódó hiányosságokat még a vendégek megérkezése előtt lehessen orvosolni, és így valóban biztonságossá tegyék az adott rendezvényeket. Továbbá a rendezvények előtti ellenőrzések jóval kevesebb erőforrást igényelnének a hatóságok részéről, hiszen így nem a vendégekkel teli szórakozóhelyen kellene végrehajtani azokat.

Természetesen a létszámellenőrzés ez alól kivételt jelent, hiszen azt csak a rendezvény alatt lehet megtenni, de erre is van lehetőség úgy, hogy az a rendezvény folyamatosságát ne zavarja, csak abban az esetben, ha a szabályok nem lettek maradéktalanul betartva.

A Kossuth Rádió 2011.02.09-i adásában, az EKBSZ-el folytatott beszélgetésben a Jegyzői Kamara Elnöke is egyetértett abban, hogy a razziák nem biztosítanak megoldást a jelen problémára.

Az EKBSZ üdvözli a kormány azon elképzelését, hogy új törvényeket dolgozzanak ki a rendezvények biztonságosabbá tétele érdekében, azonban ezek a szabályok csak akkor fognak eredményre vezetni, ha a valós problémákból kiindulva, életszerű elvárásokat támasztanak majd mind a rendezvények szervezői, mind a rendezvényeknek helyet adó szórakozóhelyek számára.

“Szeretnénk szakembereket a szakmába!” – áll az EKBSZ közleményében. “A rendezvények résztvevőivel közvetlenül érintkező emberekre véleményünk szerint különös felelősség hárul, így az EKBSZ javaslatai közt szerepel, hogy a szórakozóhelyeket biztosító személyzet minden tagja számára legyen kötelező, külön az ilyen zenés-táncos rendezvényekre irányuló szakképzés, ami magában foglalja többek közt az elsősegély-vizsgát, és a tűzvédelmi oktatást. Az egyesület a szülők riadóláncával együtt egy kódex kidolgozásába kezdett, amely segít majd a 18 éven aluliakra vonatkozó szabályok betartatásában. Továbbá számos egyéb gyakorlati javaslattal szeretnénk előállni a közeljövőben elkészülő javaslatcsomagunkban.” – olvasható az egyesület közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.