Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. Február 12. 11:40, szombat | Helyi

Biztonságos szórakozóhely a Club Goa's

Biztonságos szórakozóhely a Club Goa's

Február elején elfogadta a kormány a szórakozóhelyek biztonságának szigorításáról szóló előterjesztést. Ma már részletesebb információkat is ismerünk a tervezettel kapcsolatban. Az új jogszabálytervezetről - amelynek az a célja, ho

InfoMóvár: Milyen biztonsági intézkedések vannak érvényben jelenleg a szórakozóhelyen?

Hécz Kálmán: Dolgozóink rendszeresen - az előírásoknak megfelelően – vesznek részt tűz- és balesetvédelmi oktatáson. Erre legutóbb januárban került sor. Az oktatásokat bejegyzett oktatók végzik. Belépéskor minden látogatónk el tudja olvasni a szórakozóhely Házirendjét. Ebben olyan viselkedési szabályok is szerepelnek, amelyek a kulturális szórakozást nagymértékben támogatják. Biztonsági őreink folyamatosan figyelik, és rendre utasítják azokat, akik ezeknek a feltételeknek nem tesznek eleget. Alapvetően elutasítjuk a rendbontó, másokban visszatetsző viselkedést tanúsítókat.

IM: Mikor és ki vizsgálta felül ezeket a rendszereket?

H.K: Tűzvédelmi biztonsági előírásunkat a mosonmagyaróvári Tűzoltóság írta elő. Tűzriadó tervünk több helyen is megtalálható, irányjelző fényekből 5 darabot szereltünk fel, melyek még áramszünet esetén is működnek, mivel külön akkumulátorra vannak kapcsolva.

IM: Egyetértesz-e a felsoroltakkal? Milyen mértékben? Milyen előnyeit, illetve hátrányait látod ezek gyakorlati alkalmazásban?

Részletek a tervezetből:

Tervezet:a 300 fő feletti rendezvényekhez biztonsági tervet is kell készíteni. A szabályozás a 300 fő egyidejű befogadására alkalmas, zárt terű szórakozóhelyekre és szabadtéri rendezvények esetében az ezer fő felettiekre terjed ki.

Hécz Kálmán: Ezzel teljesen egyetértek, nincs is miről vitatkozni.

Tervezet: A biztonsági személyzettel kapcsolatban is változást vezetnének be: ha a biztonságiak száma eléri a tíz főt, akkor közülük legalább egy tagnak biztonságszervezői, legalább három tagjának pedig rendezvénybiztosítói képzettséggel kell rendelkeznie.

Hécz Kálmán: Az eddigi előírás szerint minden száz főre jut egy biztonsági őr. Ha ez az opció marad, akkor ez tulajdonképpen 1000 fő feletti létszámra vonatkozik, ami pedig megint csak elfogadható elvárás ekkora rendezvénynél. Személy szerint én örülök a szigorításoknak, ha az ésszerű és a kulturált szórakozást helyezi előtérbe.

Tervezet: A szigorítások célja az is, hogy fiatalkorúak este tíz és reggel hat között szórakozóhelyen ne tartózkodhassanak.

  • A 14 év alattiaknak megtiltják, hogy a rendezvényeken részt vegyenek,
  • a 14 és 18 év közöttieket pedig nem engedhetnék be, ha részegek.

Hécz Kálmán: A tervezet szerint nem egyértelmű, hogy a 14 vagy a 18 év alattiakat érti fiatalkorú alatt. Az éjszakába nyúló rendezvényeken való, szülők nélküli részvételeket mi sem díjazzuk. Ezt jó kezdeményezésnek tartom.

Tervezet: Az életkor ellenőrzésére a beengedésnél a biztonsági személyzet elkérheti a személyi igazolványt.

Hécz Kálmán: Újabb jogos felvetés és legalább megvalósítható!

Tervezet: Az üzemeltetőnek lehetősége lesz arra, hogy a fiatalkorúaknak megkülönböztető karszalagot adjanak, így őket a pultnál nem szolgálják ki alkohollal.

Hécz Kálmán: A karszalag viselését diszkriminatívnak tartom és nem is látom értelmét, mivel a 18 év feletti barátok, ismerősök is megvehetik az italokat. Arra pedig sehol sincs kapacitás, hogy még azt is figyeljék, hogy az italokat ki fogyasztja el.

Tervezet: Előírják azt is, hogy a rendezvényszervezőknek kötelező felelősségbiztosítást kell kötniük.

Hécz Kálmán: Nekünk most is van felelősségbiztosításunk, ami kiterjed a vendégek esetleges káraira is. Ha azonban több, ehhez hasonló, működési költséget emelő intézkedés szerepel majd a törvényben, akkor nagyon valószínű, hogy az előbb-utóbb áremelést eredményezhet a szórakozóhelyeken. Ez megnyilvánulhat akár a belépők, akár az ital- vagy étlap áraiban is.

Tervezet: A mostani szabályozás lehetővé teszi, hogy egy nyilvántartásba vett vendéglátóhely még az előtt megkezdje működését, mielőtt a hatóság vizsgálná a helyszínt.

Hécz Kálmán: Igen, ez a szabály 2009. október 1-jén lépett életbe, ami rengeteg, a West-Balkánhoz hasonló szórakozóhelyek működéseit eredményezi, sajnos. Ez azt jelenti, hogy bárki kaphat működési engedélyt vendéglátóhely működtetésére anélkül, hogy azt bármilyen szakhatóság ellenőrizte volna. Ezeket az előírásokat jóval a nyitás után is ráér aztán benyújtani. A legnagyobb gond azonban ott van, hogy mire a szakhatóság ellenőrizne, addigra már vissza is adhatják az engedélyt, más nevén újra igénylik és ez így mehet addig, míg valami olyan esemény nem történik, amelyik azonnali ellenőrzést kíván. Akkor pedig sajnos már általában késő ezeket pótolni.

Tervezet: Zenés, táncos rendezvényt ezentúl csak előzetes engedéllyel lehet tartani, amit az illetékes jegyzőnek kell kiadnia.

Hécz Kálmán: Ezzel a kitétellel csak abban az esetben értek egyet, ha ez az eseti rendezvényekre, például fesztiválok, búcsúi bálok, stb. vonatkozik. Nehezen tudom ugyanis elképzelni azt, hogy azok a cégek és vállalkozók, akiknek ez a fő profilja - hetente rendszeresen tart rendezvényt-, azok minden héten a jegyzőnél kezdjék a hétfői napjukat. Arról nem is beszélve, hogy a jegyzők munkaidejébe is csak gyorsított eljárásban foglalható bele ez a feladat.

Összességében a szigorításokkal alapvetően egyetértek, ha az ésszerűen, a gyakorlatban is alkalmazhatóan lesz megalkotva.

Nemes Claudia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.