Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Április 21. 21:43, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

Börtönbe is kerülhet a társát súlyosan bántalmazó mosonmagyaróvári diák?

Börtönbe is kerülhet a társát súlyosan bántalmazó mosonmagyaróvári diák?

Súlyos testi sértéssel gyanúsítja a Győr megyei rendőrség azt a diákot, aki az egyik társának betörte az orrát és kiverte a fogát a mosonmagyaróvári Hunyadi Mátyás Szakközépiskolában.

Mivel a megütött fiatal 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, a bűncselekményért a bíróság akár börtönbüntetést is kiszabhat a 16 éves gépésztanulóra. Amennyiben a kormány szeptemberben elfogadja az új közoktatási törvényt, és a tankötelezettséget 18-ról 16 évre csökkenti, a tettlegességig fajuló vita után a mosonmagyaróvárihoz hasonló korú diákot még könnyebben eltanácsolhatják majd az iskolából.

"Egyik szerint szét akarta szedni őket, másik szerint meg ők jöttek rá" - mesélte a diákok által elmondott verziókat a mosonmagyaróvári iskola igazgatója. A kilencedikes diák minden különösebb előzmény nélkül a szünetben, a folyosón bántalmazta végzős iskolatársát. Az ütés olyan szerencsétlenül érte a fiút, hogy komolyabb sérüléseket szenvedett.

Gede Zoltán igazgató, Hunyadi Mátyás Szakközépiskola, Mosonmagyaróvár:"Fegyelmi eljárást indítottunk, és annak lett az eredménye az, hogy aki a sérülést okozta, az a tanuló, azt áthelyezzük másik iskolába, de az áthelyezést felfüggesztettük."

"Sajnos minden iskolában előfordulnak hasonló esetek, nyilván nem biztos, hogy ilyen súlyos attrocitások" - így a mosonmagyaróvári rendőrkapitány.

A verekedőnél 2 évvel idősebb áldozat látleletet vetetett a sérüléseiről, majd feljelentést tett társa ellen a rendőrségen. Hogy milyen büntetés várhat rá, az több tényezőtől is függ.

Csokán Csaba városi rendőrkapitány, Mosonmagyaróvár:"Ez alapvetően több mindentől függ, nyilván az elkövető előéletétől, tevékeny megbánásától, sok minden mástól. Jelen pillanatban még az eljárás elején tartunk, de ezért akár több éves börtönbüntetés is kiszabható."

Az áthelyezésben a megyei iskolák is rendszerint együttműködnek.

Turbók Arnold Bertalan igazgató, Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet:"Nemcsak az egyik, hanem a másik iskolában is fordulnak elő problémák, ezért aztán az egyik helyről áthelyeznek egy problémás gyereket, a másik helyről átvesznek, mindig abban bízva, hogy egy környezetváltozás, egy új közösség, esetleg a gyereknek a jobb magatartását hozza elő."

Amennyiben a jövőben a közoktatási törvény változtat a tankötelezettségen, és azt a diákok esetében 18-ról 16 évre csökkenti, a mosonmagyaróvárihoz hasonló korú tanulót könnyebben eltanácsolhatják az iskolából.

Gede Zoltán igazgató, Hunyadi Mátyás Szakközépiskola, Mosonmagyaróvár:"Ne legyen cél az, hogy megszabadulni a tanulótól, ez a törvény nem azt fogja szolgálni, ez azt fogja szolgálni, hogyha valaki nem képes a figyelmeztetések ellenére változtatni, annak nincs helye az iskolában, az menjen el dolgozni."

Győr-Moson-Sopron megyei oktatási intézményben az elmúlt években nem fordult elő ilyen súlyos, tettlegességig fajuló esemény.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.