Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Április 12. 17:08, csütörtök | PR

Cica a családban, házi kedvenc érkezik

Cica a családban, házi kedvenc érkezik

Fontolgatjátok, vagy már meg is érkezett az új családtag? Hasznos tanácsok kiscicákhoz.

Honnan jöjjön a kiscica?
Kiscicát vehettek tenyésztőtől, de sok macska vár új gazdira menhelyeken is, ezért érdemes ott is körbenézni. Gondolkozzatok el azon is, hogy rövid- vagy hosszú szőrű cicát szeretnétek, a kettő teljesen más gondozást igényel.
Ha gyerek is van a családban, vonjátok be őt is a projektbe, hagyjátok, hogy választhasson a cica neve közül, így még nagyobb lehet a kötődés.

Most pedig nézzük a macskatartás praktikus oldalát:

Sok törődést igényel?
A macskák is igénylik a törődést, a társaságot, de korántsem úgy és annyira, mint a kutyák. A macska a legtöbbet alvó háziállat, a nap kb. háromnegyedét, 16-18 órát képes alvással, szundikálással tölteni. Amíg otthon vagytok, sokszor jelentkezik simogatásért, finom falatokért. A fiatal állatok nagyon játékosak - elgurított gombolyag, macskajáték, játékegér nagyon mulatságos üldözős, csatázós jelenetet generálhat. Arra viszont vigyázzatok, hogy a cicák nehezen viselik, ha a gyerekek túlságosan nyúzzák őket, vagy a cica farkát huzkodják.


Cicák viselkedése
Fontos, hogy a kismacska minél több új ingerrel találkozzon, más állatokkal illetve emberekkel is, míg még elég fiatal ahhoz, hogy ezeket az ingereket befogadja. Az első fontos tanulási, tapasztalási időszak akkor kezdődik el egy kismacska számára, mikor kinyílik a szeme és már hall, ilyenkor kezdi el felfedezni a környezetét.
A fajtiszta kismacskákat általában inkább 12-13 hetes korukig a tenyésztőnél tartják, ezért sajnos sok lépést kihagyhatnak a szocializációból és érzelmi fejlődésből, ha nem megfelelő „neveltetést” kapnak.

Természetesen az érzelmi fejlődés nem áll meg 12 hetes korban. A macskák nagyon jól alkalmazkodnak, így nagy esély van rá, hogy mindent meg tudtok tanítani neki, ami a boldog élethez szükséges.

A cica érzelmei
A macskák, csak néhány alap érzelem kimutatására képesek. A cica testbeszéde elárulja érzéseit, mint a boldogság, szomorúság, megkönnyebbülés, frusztráció és a félelem. A cicával való jó kapcsolat kulcsa abban rejlik, hogy képes vagy-e felismerni az érzéseit és ennek megfelelően reagálni.

Kaparófa
Fontos, hogy a macskák tudják, hol kaparászhatnak, élesíthetik a körmüket, nehogy a kanapé essen áldozatul!
• Mutasd meg neki a kaparófát, és erősíts rá egy játékot, így arra bátorítod, hogy használja.
• Próbáld meg a macska mancsát megemelni, és „ráütni” vele a kaparófára, hamar rájön majd, hogy ez remek móka számára!
• Egy kis macskamenta elhelyezése a kaparófán szintén segíthet.
• Minél többet kaparják a fát, annál biztosabb, hogy a jövőben is oda mennek majd kaparni, mivel a mancsuk illata a kaparófán marad.


Ki vigyáz rá, ha utaztok?
Bentlakó macskánkat elég, ha két-háromnaponta meglátogatja valaki. Jó esetben a macska igény szerint étkezik, ha megfelelő mennyiségű száraz táplálékot és vizet tesznek ki neki, nem szükséges minden nap ránézni. Egy jó macskaalom 5-7 napig bírja a terhelést, de érdemes a macskavigyázót kitanítani a cserére. Utazás alatt akkor mehetsz biztosra, ha gyakran cserélik az almot. A macska nagyon tiszta jószág, ha nem megfelelő az illemhely, keresni fog jobbat…


A cica egészsége
Bár a macskák nagyon önállóak, nekik is szükségük van orvosi ellátásra, oltásokra, féreghajtásra! Ne feledkezz meg az éves egészségügyi vizitről. Legyél tisztában a lehetséges cica betegségekkel, és semmiképp ne adj nekik „ember” gyógyszereket a házi patikából. Sok szer, ami számodra vagy kutyád számára hatásos, a macskák számára már kis dózisban is méreg. Készülj fel a legjellemzőbb problémákra, esetleg azok megelőzésére, hogy ne érjen váratlanul. Jól jöhet például, ha tartasz otthon cica fültisztító cseppet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.