Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Május 11. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Cigi, pia, nasi: ez visz sírba minket

Cigi, pia, nasi: ez visz sírba minket

A magyarok egészségi állapota lesújtóan rossz, még a társadalmi-gazdasági helyzetünk sem indokolja elhanyagoltságunkat: a szív -és érrendszeri betegségek az idő előtti halálesetek háromnegyedéért felelnek, de a túlsúly, a rendszeres ivás és dohányzás is ront a helyzeten. Túl korán elégetjük magunkat – véli Léder László, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója, aki a kiutat a korán elkezdett megelőzésben és tudatos nevelésben látja. Ha csak naponta sétálunk, azzal is sokat tehetünk magunkért!

Bár ezen a néven csupán pár éve működik, az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) mégis komoly múltra tekinthet vissza. Reformirodaként működő elődjének története a '20-as években kezdődött, és fő profiljuk azóta mit sem változott: az egészség megőrzése a legfontosabb cél. Talán meglepő lehet, de már a kezdetekben is modern egészségfejlesztés folyt itthon, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az elemi iskolákban például kötelező tárgyként oktatták az egészségismeretet. A II. világháború után szétzilálódott a rendszer, az '50-es évek végétől azonban különböző neveken újra működött az intézmény – hozzájuk köthető például a '70-es '80-as évek népszerű szlogenje, a „Törődjön többet egészségével!” is. A közelmúltra tekintve Léder elmondta, hogy az elmúlt egy évben az OEFI rohamos fejlődésnek indult, ami főként annak köszönhető, hogy állami finanszírozás mellett EU-s pályázatok által is komoly pénzforrásokhoz tudnak jutni.

A beszélgetés során kiderült, hogy sajnos hazánk lakosságának az egészségügyi állapota „indokolatlanul rossz”, a hasonló, sőt rosszabb gazdasági/társadalmi helyzetben levő országokhoz képest is. Léder szerint ennek fő oka az egészségkultúra hiánya, hiányosságai. Megfogalmazása szerint „korán elégetjük magunkat”, mivel pont akkor nem figyelünk oda kellőképp magunkra, amikor még egészségesek vagyunk. Az igazgató megoldást főként a fiatal generációban lát, és bizodalomra ad okot, hogy a különböző programokra nyitottak az emberek, és pozitívan reagálnak a kapott tanácsokra.

A társadalmat leginkább két fő probléma, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a daganatos betegségek fenyegetik, és az idő előtti halálozás háromnegyedét is ezek teszik ki, de a mozgásszervi és a mentális megbetegedések száma is egyre nő. Komoly probléma a túlsúly is, ami a felnőtt lakosság mintegy 60 százalékát érinti. Ez főként a helytelen táplálkozásból és a mozgáshiányból ered. Léder véleménye szerint már néhány apróbb változtatással, napi 20-30 perc egyszerűbb mozgással – például kerti munka, vagy séta -, és egészségesebb ételek fogyasztásával máris komolyabb eredmény érhető el, a hangsúly pedig az energia-egyensúlyon van: a bevitt kalória mértéke ne haladja meg a ledolgozott energiáét.

Az intézet már egészen korán, az óvodásoknál elindítja különböző figyelemfelkeltő, megelőző programjait – például a dohányzás visszaszorítása érdekében: ilyenkor egyszerű ábrákkal, rajzokkal ismertetik a kicsikkel a káros szokás hatásait. Az OEFI aktuális pályázati tervével (kedvező elbírálás esetén) mintegy 300 iskolában hozna létre kisebb kerteket, ahol a diákok maguk is megtapasztalhatják, hogy könnyedén, és akár szórakoztatóan is lehet egészséges dolgokat termeszteni.

A közelmúlt eseményeiről szólva Léder elmondta, nagy sikert aratott a Szűrések éjszakája, melyen felbuzdulva még jó pár hasonló eseményt tervez az intézet. Ősszel például egy szakmai konferenciával egybekötött fesztivált szeretnének megvalósítani, június 28-án pedig a Mozgás éjszakája nevű budapesti program keretei között különböző sportágakat, mozgáslehetőségeket – például táncot is – kipróbálhatnak az érdeklődők. Hogy a laikusok a rengeteg különböző, kétes eredetű forrás mellett megbízható információkhoz is hozzájuthassanak a világhálón, létrejött az egeszseg.hu portál, ahol többszörösen ellenőrzött, szakértők által írt anyagok között böngészhetnek az érdeklődők - tette hozzá az OEFI főigazgatója.

A különböző kormányrendeletekkel – például a dohányzás betiltásával vagy az iskolamenza program bevezetésével– kapcsolatban optimistán vélekedik Léder, szerinte máris statisztikailag is kimutathatóak a pozitív eredmények, a TB ellátás esetében pedig kiemeli, hogy az a lehető legszélesebb körű, és mindenki számára elérhető legyen. Az életmód problémából adódó betegségek kezelését azonban egyre nehezebb, sőt, egy idő után lehetetlen lesz finanszírozni – ami világviszonylatban sincs másképp -, emiatt is kiemelkedő fontosságú szerepe van a megelőzésnek. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet ehhez szeretne programjaival, anyagaival segítséget nyújtani, és azokat ingyenesen a lehető legtöbb emberhez eljuttatni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.