Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Augusztus 09. 15:54, szerda | Külföld
Forrás: mti.hu

Csehország beadvánnyal fordult az Európai Bírósághoz az európai fegyvertartási rendelettel kapcsolatban

Csehország beadvánnyal fordult az Európai Bírósághoz az európai fegyvertartási rendelettel kapcsolatban

Csehország szerdán beadvánnyal fordult az Európai Bírósághoz, amelyben kéri az új európai uniós fegyvertartási rendelet hatályon kívül helyezését - közölte a cseh belügyminisztérium -

mely a külügyi tárcával együtt a dokumentumot kidolgozta.

Milan Chovanec cseh belügyminiszter kijelentette: a beadványt az egyetlen olyan lehetőségnek tekinti, amely megakadályozhatja a szerinte hibás rendelet érvénybe lépését. "Az új jogszabály veszélyeztetheti az ország belső biztonságát, mert alkalmazása következtében nagy mennyiségű fegyver kerülhet a feketepiacra" - hangsúlyozta Chovanec.
A lőfegyverek tartásának ellenőrzését szigorító jogszabályt március közepén fogadta el az Európai Parlament. A jogszabály deklarált célja, hogy az eddiginél hatékonyabb akadályokat gördítsen a terroristák felfegyverzése elé. Bírálói szerint azonban - közéjük tartozik Csehország is - a valóságban inkább korlátozza a legális fegyvertartókat, a legális fegyverpiacot, és jelentős mértékben beavatkozást jelent az egyes országok belbiztonságába, ami ellentétes az EU-joggal.
Csehországban mintegy 300 ezer embernek van fegyvertartási engedélye. Ezenkívül több tízezer ember tulajdonában vannak olyan fegyverek, amelyekhez nem szükséges hivatalos engedély. "A tisztességes emberek ilyen súlyos megbüntetése számunkra elfogadhatatlan, mert a törvényes fegyvertartás korlátozásának semmi köze a terrorizmus elleni küzdelemhez" - mondta a cseh belügyminiszter újságíróknak.
Prága szerint az európai rendelet diszkriminatív, számos paragrafusa zavaros, többféle értelmezésre ad lehetőséget, ezért Csehország a rendelet életbe lépésének elhalasztását is kéri a bíróságtól annak szerinte szükséges hatályon kívül helyezéséig.
A fegyvertartás ellenőrzését szigorító európai rendelet június 13-án lépett érvénybe, az EU tagállamainak most 15 hónapjuk van arra, hogy a szabályokat átültessék a saját jogrendjükbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt