Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. December 09. 08:08, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

December közepén levonul a határról az utolsó osztrák katonai járőr is

December közepén levonul a határról az utolsó osztrák katonai járőr is

December közepén, huszonegy év után az utolsó osztrák katonai járőr is búcsút vesz az ország keleti határaitól. A schengeni csatlakozás után fenntartott határőrizeti segédszolgálatot végleg felszámolják.

segédszolgálatot 1990 szeptemberében hozták létre azzal a céllal, hogy segítsék a csendőrséget és a vámrendőrséget a megnövekedett számú illegális határátlépő feltartóztatásában és a határon átnyúló bűnözés csökkentésében. A schengeni térség bővítése után módosult a segédszolgálat feladatköre és létszámuk a korábbi ezerötszáz-kétezer főről átlagosan 740 főre csökkent. 2011-ben elkezdték fokozatosan leépíteni a járőrtevékenységet, az év második felére már csak 280 katona maradt szolgálatban.

A segédszolgálatot eredetileg tízhetesre tervezték és az osztrák-szlovák-magyar hármas határtérségben állították fel, azonban már néhány hét után kiterjesztették. Északi irányban Burgenland és Alsó-Ausztria tartományok szlovákiai határszakaszára, déli irányban pedig a teljes magyar-osztrák határszakaszra, egészen Szlovéniáig. A tíz hétből - többszöri hosszabbítás után - végül összesen huszonegy év lett.

A schengeni övezet kibővítése, 2007. december 21-e után a segédszolgálat feladata megváltozott és létszámát mintegy a felére csökkentették. Tevékenységük a határon átnyúló bűnözés - csempészet, embercsempészet, betörések, lopások - elleni küzdelemre szorítkozik. Az illegális határátlépők kiszűrése 2007 óta nem tartozik a segédszolgálat feladatai közé, de a gyakorlatban sokszor előfordul, hogy a rendőrség illegális határátlépést állapít meg a katonák bejelentése alapján.

A változások közé tartozott az is, hogy a szorosan vett határövezetből a lakott területekre tették át a járőrszolgálat helyszínét. A zöldhatár és a vízi határok helyett 2007 óta a bűnözők gyakori célpontjait figyelik a katonák: bevásárlóközpontokat, nyaralóövezeteket, parkolóházakat, ipari létesítményeket és raktárakat. A járőrök a lakosság biztonságérzetét is növelték.

Még egy héten át tart a határőrizeti szolgálat. December 16-án a tartományi székhelyen katonai parádé, beszédek és kitüntetés-átadások kíséretében ünnepélyesen is elbúcsúztatják a segédszolgálatot. Jelen lesz a két érintett tartomány kormányfője, valamint Norbert Darabos honvédelmi miniszter és Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.