Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Szeptember 17. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Diákmunka a mosonmagyaróvári Mekiben – egész évben

Diákmunka a mosonmagyaróvári Mekiben – egész évben

Tetszett a nyári diákmunka? Jól jött a plusz pénz a hónap végén? Belekóstolnál továbbra is a felnőttek világába, úgy, hogy közben folytatod tanulmányaidat? Akkor igazán jó hírünk van!

A Fürge Diák Iskolaszövetkezeten keresztül egész évben tudsz dolgozni Mosonmagyaróvár egyik legtrendibb, diákokra szakosodott munkahelyén, a helyi Mekiben. Cím: Szekeres Richárd út 19.

Milyen munkaidőbeosztásban, milyen feltételekkel várja a gyorséttelemlánc a diákokat? És szülői szempontból is lényeges kérdésként: Mire jó a diákmunka? Milyen képességeket sajátíthatnak el észrevétlenül is a diákok, melyeket máshol kevésbé?

Juhász Amandával, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet egyik irodájának vezetőjével beszélgettem a felmerülő kérdésekről.

A Fürge Diák már 25 éve foglalkozik azzal, hogy segítse a diákokat az iskola melletti jogszerű és biztonságos munkavállalásban. Ez idő alatt rengeteg tapasztalatra tettünk szert, amit igyekszünk a diákok érdekeinek képviselésére fordítani. Fontosnak tartjuk emellett, hogy a diákok munkavállalási lehetőségeiről ne csak a diákokat, hanem a szülőket is tájékoztassuk.


Mi ennek az oka?

Úgy gondoljuk, hogy ha a szülők is megismerik a diákok munkavállalásának lehetőségeit, és támogatják gyermekeiket a tapasztalatszerzésben, akkor közösen segíthetjük őket jövőbeli terveik sikeres megvalósításában.
A Meki pedig a legjobb hely arra, hogy a fiatalok kipróbálhassák magukat, és megtanulhassák erősségeiket, illetve fejlesszék azokat a képességeiket, amikben nem a legjobbak. Mindezt pörgős közegben, fiatalok társaságában.


Milyen előnyökkel jár ez a kooperáció a diákok számára?

A diákok számára a legfontosabb kérdés mindig a bérezés. Jelenleg bruttó 1250 Ft/órát kereshetnek a mosonmagyaróvári étteremben, amire 18.00 után +30%-os pótlék jár. Hogy ez pontosan mit is jelent keresetben, az egy példával írnám le. Az aktuális jogszabályok szerint a 16-18 év közötti fiatalok este 10 óráig vállalhatnak munkát, és a Mekinél van lehetőség arra, hogy 4 órás műszakot vállaljanak el. Vagyis, ha 18.00 és 22.00 között mennek dolgozni, akkor az órabérük már bruttó 1625 Ft, amihez személyzeti étkezés és az állandó, országos 20%-os kedvezményt biztosító MC Card is jár plusz juttatásként.

A Mekinél külön jó, hogy rendkívül rugalmasan állnak a diákokhoz a munkabeosztás tekintetében, van szakmai előrejutási lehetőség és stabil, kiszámítható keresethez juthatnak. A törvényi előírásnak megfelelően a 16. életévüket betöltött, nappali tagozatos diákok akár heti 16-20 órában is vállalhatnak munkát.


Akaratlanul is felmerül a kérdés: Minden iskolai időszak alatt vannak nehezebb, húzósabb időszakok. Vizsgák, záródolgozatok, szünet előtti hajrák, melyek a tanulmányok elvégzéséhez feltétlenül fontosak. Hogyan igazodik ehhez a folyamatos diákmunka?

Igen, országos szervezetként mi is tapasztaljuk, hogy vannak időszakok, ami a diákok számára jobban megterhelőek. Ilyenkor szerintünk is az iskolai kihívások teljesítése a legfontosabb. De azt is látni kell a folyamatos munkavállalás kapcsán, hogy a Mekiben folyamatosan van munkalehetőség, a diákok pedig a tanulmányaikhoz tudják igazítani a beosztásukat. Figyelembe veszik, hogyan érnek rá a fiatalok.


A beszélgetés elején említettük, hogy nagyon fontos a szülői támogatás is. Mi az, amit a szülőknek feltétlenül tudnia kell a diákmunkáról?

A legfontosabb, hogy a 18 év alattiak esetében szükségünk van a szülő írásos beleegyező nyilatkozatára, amihez természetesen minden segítséget megadunk. Jelentkezni online a weboldalunkon és személyesen is lehet. A regisztrációt követően pedig telefonon egyeztetünk a munkalehetőség részleteiről. Segítünk az üzemorvosi vizsgálatban, és megszervezzük azt is, hogy a diák mikor tud személyesen találkozni az étterem csoportvezetőjével.

Ha tippet kellene adnom, hogy mitől lesz sikeres egy diák felvételije, akkor azt mondanám, kommunikálj bátran! A Mekinél figyelembe veszik, hogy a legtöbben fiatalok, erre készítik fel az éttermi vezetőket is. És a diákokat is trenírozzák a csapaton belüli kommunikációra, az összetartásra és a kölcsönös figyelemre. Ezzel pedig megtehetik az első lépést a munka világába, és életre szóló tapasztalatot szerezhetnek.

Jelentkezz a suli mellett végezhető éttermi munkatárs pozícióra a Fürge Diák Iskolaszövetkezeten keresztül, élvezd a pörgést és a hosszútávú, magas fizu előnyeit!


Regisztráció itt: www.furgediak.hu/job/show/id/41964

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.