Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2014. Augusztus 05. 12:56, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Ecclestone-per - A védelem és az ügyészség a per megszüntetését javasolja

Ecclestone-per - A védelem és az ügyészség a per megszüntetését javasolja

A Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone ellen korrupció vádjával Münchenben indított perben a védelem és az ügyészség egyetért abban, hogy 100 millió dollár megfizetése ellenében meg kell szüntetni az eljárást - közölte kedden a vádhatóság képviselője.

Christian Weiss ügyész a keddi tárgyalási nap megkezdése előtt Münchenben adott nyilatkozatában kiemelte: a vádlott magas életkora, az eljárás várható elhúzódása és egy sor további körülmény is azt a megoldást indokolja, hogy Ecclestone fizessen, és cserében zárják le pert.
Ebben az esetben a brit üzletember büntetlen maradna - nem ítélnék el, de nem is kapna felmentést -, és folytathatná a munkát a Forma-1 élén.
A bíróság vizsgálja a védelem és a vád közös javaslatát, a döntést még kedden délután ismertetik.
Szakértők szerint a javasolt megoldás bevett módja a perek megegyezéses lezárásának Németországban. Az ügyészség jellemzően akkor alkalmazza, ha a vád nagyon nehezen bizonyítható, a vádlott terhére felrótt bűncselekmények súlya pedig nem akadályozza, nem teszi vállalhatatlanná a megegyezést.
Többen bírálják a vád és a védelem egyezségét. Az ügy lezárása 100 millió dollár befizetésével "arcátlanság", hiszen a milliárdos brit üzletember így "megvásárolja a szabadságát", míg másoknak, akiknek nincs vagyonuk, bűnhődniük kell - mondta Sabine Leutheusser-Schnarrenberger volt igazságügyi miniszter.
Az ügyészség azzal vádolta meg Bernie Ecclestone-t, hogy 44 millió dollárral megvesztegette a Bayern LB bajor tartományi bank igazgatótanácsának egy volt tagját, Gerhard Gribkowskyt a banknak a Forma-1-ben birtokolt többségi üzletrészének 2006-os értékesítésével kapcsolatban. Az ügyészség szerint Ecclestone a csúszópénzzel azt akarta biztosítani, hogy a bank az üzletrészt a CVC nevű, Ecclestone-hoz közel álló cégnek adja el. A CVC azóta is a Forma-1 autóversenyeket rendező vállalatcsoport legnagyobb részvényese, Ecclestone pedig a csoport elnök-vezérigazgatója.
Gerhard Gribkowskyt 2012-ben elítélték korrupcióért, hűtlen kezelésért és adócsalásért. Perében Ecclestone-t tanúként hallgatták meg. Az ítélet szerint a Bayern LB üzletrésze Gribkowsky miatt anélkül cserélt gazdát, hogy előzőleg pontosan meghatározták volna értékét, ami kárt okozott a banknak, Gribkowsky pedig kenőpénzt kapott közreműködéséért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik