Városlista
2020. október 26, hétfő - Dömötör

Hírek

2020. Július 07. 08:16, kedd | Helyi
Forrás: Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata

Egész évben kell a parlagfű ellen védekezni

Egész évben kell a parlagfű ellen védekezni

Tudnivalók a szabályokról.

Minden földhasználó és ingatlantulajdonos köteles a naptári időszaktól függetlenül megakadályozni a parlagfű virágbimbójának a kialakulását. A parlagfű elleni védekezés fő célja a parlagfű virágzásának és magképzésének megakadályozása, ugyanis a növény pollenje allergiás megbetegedést okozhat. A gyom irtása, a földterületek parlagfű-mentesítése ezért is törvényileg előírt kötelezettség. Belterületen a jegyző, külterületen az ingatlanügyi hatóság által helyszíni ellenőrzésről felvett jegyzőkönyv tartalma alapján a növény- és talajvédelmi hatóság köteles hatósági eljárást indítani azokkal szemben, akik elmulasztották a parlagfű elleni védekezési kötelezettségüket. A mentesítési kötelezettség mindenkire vonatkozik külterületi és belterületi ingatlanok vonatkozásában, illetve mezőgazdasági növényekkel hasznosított termőföldekre, utak menti területekre, belterületi kiskertekre, közterületekre és építési területekre is.Amennyiben a földhasználó nem tesz eleget parlagfű-mentesítési és védekezési kötelezettségének, akkor a kormányhivatal közérdekű védekezést rendel el, melynek költségeit az ingatlan tulajdonosának vagy földhasználójának kell megfizetnie. Emellett minden esetben növényvédelmi bírság kerül kiszabásra, melynek mértéke függ a fertőzött terület nagyságától és a parlagfű felületi borítottságától. A bírság összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Amennyiben a védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket, illetve a növényvédelmi bírságot nem fizetik meg határidőre, köztartozásnak minősül, annak behajtásáról az állami adóhatóság gondoskodik.

A parlagfű-mentesítés minden állampolgár közös érdeke.Eredményt csak összefogással, illetve közös felelősségvállalással érhetünk el, ezért Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata kéri, tegyenek eleget a fenti jogszabályi kötelezettségüknek. Nem elegendő az, hogy valaki lekaszálta a szennyezett földterületet, azt tiszta, parlagfű-mentes állapotban a vegetációs időszak végéig meg kell őrizni.

A parlagfű pollenhelyzetről való tájékozódáshoz a legmegbízhatóbb forrás ahttp://oki.antsz.hu/oldalon található hivatalos pollenjelentés, amelyet az Országos Környezetegészségügyi Intézet a parlagfűszezonban naponta frissít.Amennyiben bárki parlagfűvel fertőzött területet észlel, ahttps://pbr.nebih.gov.huhonlapon a Parlagfű Bejelentő Rendszeren (PBR) keresztül jelezheti.Belterületi ingatlanok esetében a területileg illetékes eljáró hatóság Mosonmagyaróvár településen Mosonmagyaróvár Város Jegyzője.

Lakossági bejelentést tehet a Mosonmagyaróvári Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Fenntartási Osztályán(9200 Mosonmagyaróvár, Fő u. 11., II. emelet). Ügyintéző: Zábráczkiné Szabó Szilvia. Telefon: 96/577-800/217-es mellék, e-mail: szabo.szilvia@mosonmagyarovar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 26. 19:17, hétfő | Helyi

“Ki tett itt csontból, húsból törvényt?” - Kegyeleti megemlékezés a városi gyásznapon

Benkő Tibor, honvédelmi miniszter mondott beszédet október 26-án, a városi gyásznap kegyeleti megemlékezésén. A miniszter többször is kiemelte, a megemlékezés mellett, fontos a jövő nemzedékének tanítása is.

2020. Október 26. 12:49, hétfő | Helyi

Halottak napja - az értékek védelmére hívja fel a figyelmet a rendőrség

Közeleg a Mindenszentek és a Halottak napja. A rendőröknek évről évre munkát adnak azok a tolvajok, akik kifejezetten ezt az időszakot használják ki.

2020. Október 26. 08:36, hétfő | Helyi

Megemlékezés a mosoni temetőben

Az 1956-os forradalom és szabadságharc mosoni áldozataira emlékeztek október 25-én, vasárnap délelőtt a mosoni temetőben.

2020. Október 25. 18:17, vasárnap | Helyi

"30 éve szabadon"

“30 éve szabadon” címmel nyílt vándorkiállítás a Flesch Központ előtt péntek délután. A kommunizmus bukására és a kelet-európai nemzetek harminc évvel ezelőtti forradalmára emlékező tárlat november 6-ig tekinthető meg.