Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Június 23. 10:02, csütörtök | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Elkezdődött a jogszerű foglalkoztatás nyári ellenőrzése

Elkezdődött a jogszerű foglalkoztatás nyári ellenőrzése

Elkezdődött a jogszerű foglalkoztatás nyári ellenőrzése, a munkaügyi hatóság idén is fokozott erőfeszítéseket tesz a bejelentés nélküli foglalkoztatás kiszűrése érdekében,

a vállalkozásoknak ezért érdemes mielőbb pótolniuk az esetleges hiányosságokat - jelentette be szerdai közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A három héten át az ország minden részében zajló célvizsgálat elsősorban a jogviszonyok rendezettségének, a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos előírások betartásának és a harmadik országbeli állampolgárok szabályos foglalkoztatásának ellenőrzésére irányul. A tárca hangsúlyozta, hogy a dolgozók jogszerű alkalmazása hozzájárul a gazdaság további fehérítéséhez, a rekordokat döntő hazai foglalkoztatás növeléséhez, a teljes foglalkoztatás eléréséhez.

Az akció alapvető célja nem a bírságolás, szankcionálás, hanem a hatóság jelenlétének tudatosítása, a munkáltatók jogkövető magatartásra ösztönzése. A munkavállalók anyagi biztonsága, megélhetése érdekében idén is kiemelt figyelmet érdemel és kap a bér mértékére és védelmére vonatkozó rendelkezések érvényesíttetése. A nyári időzítést a kiemelkedő mértékű feketefoglalkoztatással jellemezhető építőipar aktivitása és a több ágazatban nagy számban megjelenő időszakos munkahely indokolja - magyarázta közleményében a minisztérium.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a hiányos vagy nem megfelelően elkészített dokumentumokat a munkaadóknak még a munkaügyi ellenőrzés előtt érdemes korrigálniuk, esetleges mulasztásaikat - így akár a munkaviszony elmaradt bejelentését is - a lehető legkorábban pótolniuk. A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság hagyományos vizsgálata tavaly a munkavállalók számára vetítve kevesebb jogsértést talált, mint a megelőző négy év bármelyikében.

A munkaadók a munkaviszony létesítését legkésőbb a dolgozó munkába lépéséig kötelesek bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Ma már akár az ügyfélkapun is lehet tájékozódni arról, hogy ez rendben megtörtént-e. A tudakozódást, a jogviszony lekérdezését a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság honlapján elérhető segédlet könnyíti meg.

Több mint egy éve él a rendelkezés, amely szerint a jogsértésen ért munkaadóknak így megrövidített dolgozójukat visszamenőlegesen legalább egy hónapra be kell jelenteniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. Az intézkedés felszámolja a tisztességes vállalkozások versenyhátrányát, hiszen a költségvetés és a munkavállalók kárára ügyeskedők elveszítik a feketefoglalkoztatásból származó előnyöket. A dolgozók jogviszonyuk rendezésével jogosulttá válnak a társadalombiztosítási ellátásokra, a nyugdíjszámítást megalapozó szolgálati idejük meghosszabbodik - olvasható a TIM közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.