Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Szeptember 11. 15:32, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Elkezdték az árvíz okozta károk felmérését a Duna szigetközi szakaszán

Elkezdték az árvíz okozta károk felmérését a Duna szigetközi szakaszán

Megkezdték az árvíz okozta károk felmérését a Duna szigetközi szakaszán a vízügyi szakemberek - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn az MTI-vel.

Közleményük szerint a már levonuló - múlt hét elején tetőző - dunai árhullám jelentős károkat okozott a vízpótló rendszerben, elsősorban azoknál a műveknél, amelyek kisvíz idején is biztosítják a megfelelő vízszinteket a szigetközi mellékág rendszerben. Az árhullámmal érkező uszadék - melynek eltávolítása jelenleg is tart - jelentősen megterhelte a hidakat. A vízszinttartó műveken átbukó jelentős vízhozam rongálódásokat okozott a betonburkolatokban, illetve a szabályozó művek alatti kövezésekben is - tették hozzá.

Az előzetes felmérések szerint a helyreállításhoz több mint 1000 köbméter vízépítési terméskő, 1500 köbméter kavics és mintegy 500 köbméter beton beépítésére lehet szükség.

Az OVF jelentése szerint a múlt heti árhullámot egy kisebb árhullám követi. Ennek tetőzése szerdán várható a Szigetközben. Ennél viszont már a szlovák fél több vizet tud majd elvezetni, így a hullámtereket terhelő vízhozam nagyobb biztonsággal levezethető - olvasható a közleményben.

Fotó: illusztráció

Címkék: árvíz, duna, szigetköz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;