Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Április 20. 02:56, szerda | Helyi
Forrás: Nyugathír

Ellenőrzések tojásfronton

Ellenőrzések tojásfronton

Megjelentek az idei, húsvét előtti időszakban is az élelmiszerláncokban az olcsó külföldi étkezési tojások, amelyek a hazai árak letörésével fenyegetnek.

Az üzlethálózatok több helyen 20 forintos darabonkénti vevőcsalogató akciókat hirdettek, miközben a magyar tojásárak 36 forint körül mozognak. A hatóságok „mélységi ellenőrzésekkel" vizsgálják a külföldi tojásszállítmányokat a szomszédos uniós tagországokkal közös határszakaszok bevezető útjain. Az együttes akciók célja, hogy kontrollálni lehessen a nyomonkövethetőségi előírások betartását. A mélységi ellenőrzéseket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végzi, de a vizsgálatokhoz csatlakoznak a fogyasztóvédelmi és az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek is. Ágazati szakértők szerint azonban így is megvan a veszélye annak, hogy jelöletlen külföldi tojások - átcsomagolva - magyarként jelennek meg a hazai boltokban.

Olcsó külföldi tojásokkal akciózik a hazai piacon több áruházlánc is a húsvét előtti időszakban - mondta az agromonitor.hu-nak Molnár Györgyi, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkára. Egyes üzlethálózatok - vevőcsalogató céllal - 20 forintos darabonkénti áron kínálják a kisméretű (S-jelölésű, 53 grammnál kisebb) importárut, miközben a magyar M-es (53-63 gramm súlyú) tojások átlagára 36 forint körül, csomagolás nélküli önköltsége pedig 19,50-20 forint között mozog. Az áruházlánci akciók alkalmasak arra, hogy letörjék a hazai tojásárakat, amelyek egyébként sem nőttek az elmúlt egy évben. Emiatt az állattartók veszteséget termelnek, mivel időközben takarmányköltségeik - a gabonapiaci árrobbanás hatására - jelentősen emelkedtek - állapította meg a mezőgazdasági titkár.


A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) az első magyarországi betárolási helyen minden külföldi tojástételt megvizsgál, de a társhatóságok rendszeres „mélységi ellenőrzésekkel" is kontrollálják, hogy a külföldről érkező tojásszállítmányok megfelelnek-e a nyomonkövethetőségi előírásoknak - közölte az MgSzH sajtóirodája. A mélységi akciókat az ország területén belül - elsősorban az uniós tagországokkal közös határszakaszok bevezető útjain - a NAV végzi, de a tervezett program szerinti ellenőrzésekhez csatlakoznak a fogyasztóvédelmi és az MgSzH élelmiszerlánc-biztonsági (állategészségügyi) szakemberei is.


A vámhatóság mobil ellenőrző csoportjai heti két alkalommal tartanak mélységi vizsgálatokat. Az MgSzH már megalakulásakor csatlakozott az ellenőrzésekhez, ez év január 1-től pedig e feladatot - a hivatal központjának irányításával - a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági szervezetei látják el. Ezek a vámhatósági ellenőrzéseken havonta egyszer vesznek részt, de a román határszakasz melletti négy megyei igazgatóság havi négy alkalommal, vagyis hetente egyszer társul a mélységi akciókhoz.


Az MgSzH még 2008-ban ügyeleti telefonos elérhetőségi listát is összeállított, amelyet tavaly decemberben aktualizált. Ennek felhasználásával - a szervezett mélységi akciókon túl - a vámhatóság és a rendőrség gyanú esetén elérheti azokat az ügyeletes hatósági állatorvosokat, akik állategészségügyi intézkedéseket hozhatnak. Ezenkívül a társhatóságok bejelentések alapján is tartanak „célzott közös vizsgálatokat", mint amilyen például egy budapesti piac közelmúltbeli ellenőrzése volt jelöletlen tojások felbukkanása miatt.
Ágazati szakértők szerint a hatósági fellépés ellenére is megvan a veszélye annak, hogy külföldi tojások - átcsomagolva - magyar termékként jutnak a hazai kereskedelembe. Az ilyen behozatal esélye 2009 óta nőtt meg, mivel az uniós tagországok „túltelepítették" tyúkállományaikat, a tojástöbbletek egy részétől pedig nyomott árakon más tagállamokban - többek között Magyarországon - igyekeznek megszabadulni. A tapasztalatok szerint a hazai piacon elsősorban a spanyol, a lengyel és a német termékek okoznak időről-időre zavarokat. Legutóbb a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa „buktatott le" egy jelöletlen spanyol tojásszállítmányt, amelyet egy vállalkozás nem tudott átvenni a Veszprém megyei Kolontáron. Az egy kamionnyi tétel egy időre „eltűnt" a magyar piacon, majd az MgSzH a behozott tojásokat más megyében találta meg és később elrendelte megsemmisítésüket is.


A győri Farm Tojás Kft. ellen ugyanakkor - közérdekű bejelentésre - ez év januárjában indult vizsgálat litván tojások értékesítése miatt. A panasz szerint a cég a külföldi étkezési tojásokat magyarként adta el, de az MgSzH ellenőrzései végül nem tártak fel szabálytalanságokat. A hivatal azt állapította meg, hogy a vállalat a tojás csomagolásán (dobozán) feltüntetette a hazai termelői kód magyarázatát, amelyhez egy valós számot adott meg. Ez tartalmazta a „HU" jelzést is, de a társaság a tájékoztatás után zárójelben feltüntette, hogy a szám csupán „mintaként" szolgál. Az MgSzH szerint ebből eredhetett a bejelentést tevő vásárló problémája, mivel egyébként a tojásokon a megfelelő litván kód szerepelt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.