Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Április 07. 14:05, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Elszabadultak az indulatok Athénban

Elszabadultak az indulatok Athénban

Nyugdíjalapjuk megcsapolása miatt tüntető dokkmunkások és teherautó-sofőrök csaptak össze a rendőrökkel Athénban pénteken.

A narancssárga láthatósági mellényt viselő több száz feldühödött munkás a görög központi bank épülete előtt demonstrált, amiért a kormány által Görögország magánhitelezőivel kötött adósságcsere-megállapodás miatt elvesztették a pénzintézet által kezelt nyugdíj-megtakarításaik jelentős részét.

A márciusi kötvénycsere során 100 milliárd euróval csökkentették Görögország adósságát, amely alapfeltétele volt annak, hogy a bajba jutott dél-európai ország megkapja az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól második, 130 milliárd eurós mentőcsomagját.

A munkások eleinte békésen, fekete zászlókat lengetve és dudálva tüntettek, később azonban elszabadultak az indulatok, s műanyag palackokkal dobálták meg a bank épületét, majd fabotokkal támadtak rá a kivezényelt rohamrendőrökre – írta a The Telegraph brit lap internetes oldalán. A rendőrség könnygázt és gumibotokat vetett be a tüntetők feloszlatására, az összecsapást követően egy embert kórházba kellett szállítani.

Pénteken több tucat görög újságíró, fotóriporter és érdekvédelmi szervezetek képviselői tüntettek Athénban pénteken a rendőri önkény ellen.

A görög fővárosban sorozatosak a takarékossági intézkedések elleni megmozdulások. Legutóbb szerdán volt tömegtüntetés Athénban, akkor kétezren demonstráltak a parlament közelében lévő Szintagma téren, miután egy nyugdíjas öngyilkosságot követett el a megszorítások miatt.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.