Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Május 11. 22:03, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Emlékhelyek létrehozását kezdeményezik a philadelphiai vízi baleset áldozatainak ügyvédjei

Emlékhelyek létrehozását kezdeményezik a philadelphiai vízi baleset áldozatainak ügyvédjei

Emlékhelyek létesítését kezdeményezi Philadelphiában és Mosonmagyaróváron az amerikai nagyvárosban vízi balesetben elhunyt két magyar fiatal tiszteletére az az ügyvédcsapat.

"Hivatalosan is kérni fogjuk Michael Nutter philadelphiai polgármestert, hogy egy szerény emléktáblával vagy egy emlékpad felállításával tisztelegjünk a két hősies magyar fiatal előtt" - mondta Ronai. Az ügyvéd pénteken Magyarországra utazik, ahol a tervei szerint hasonló emlékhely létrahozásáról tárgyal majd Mosonmagyaróvár és Budapest vezetésével.
A 16 éves S. Dóra és a 20 éves P. Szabolcs 2010. július 7-én vesztette életét, amikor egy tolóhajó által hajtott uszály a Delaware folyón legázolta azt a kétéltű turistabuszt (kacsahajót), amelyen a fiatalok, 33 másik utas társaságában, városnéző kiránduláson voltak. A hétfőn kezdődött kártérítési tárgyaláson a bíróságon bemutattak egy videofelvételt, amelyen világosan látható volt, hogy Dóra az ütközés előtti másodpercekben a saját mentőmellényét dobta oda a kacsahajó matrózának, aki az utasokat sorsukra hagyva menekülni próbált.
"Szabolcs igazi úriember volt és mindvégig a mentéssel elfoglalt Dóra mellett maradt, amikor a többi utasok a hajó orrába tömörülve próbálta túlélni az ütközést" - nyilatkozott az ügyvéd.
Peter Ronai elmondta, hogy az emlékhely létrehozásának gondolata a két magyar áldozat hozzátartozóitól származik, akik, miként idén, szeretnének máskor is nemzeti színű koszorúk vízre bocsátásával megemlékezni a tragédiáról.
A kártérítési tárgyaláson szerdán peren kívüli egyezség született, amelynek keretében a fiatalok hozzátartozói és a baleset más kárvallottjai 17 millió dolláros kártérítésben állapodtak meg az uszályt mozgató tolóhajót, illetve a kacsahajót üzemeltető céggel.
Az ügyben eljáró philadelphiai bíró jóvá is hagyta a megállapodást, amelynek értelmében a két elhunyt családja 15 millió dolláron, 18 túlélő pedig kétmillió dolláron osztozik.
"Ez a per nem a pénzről szólt, mert az nem tudja visszahozni a fiatalok életét. A családok azonban csak most tudhatták meg, hogy milyen körülmények között, milyen hősies módon haltak meg a gyermekeik" - jelentette ki Peter Ronai.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.