Városlista
2019. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2019. Május 13. 17:36, hétfő | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Emlékhelyek Napja Mosonmagyaróváron - galériával

Emlékhelyek Napja Mosonmagyaróváron - galériával

2019. május 11-én szombaton történelmi és nemzeti emlékhelyeken idézték fel a múlt történéseit szerte az országban. Mosonmagyaróváron Simon Zsuzsanna várta előadásokkal az érdeklődőket az 56-os Gyásztéren.

Nemzeti Örökség Intézete által szervezett országos emléknap negyedik alkalommal került megrendezésre. Győr-Moson-Sopron megyéből több városban, Győrben. Sopronban, Pannonhalmán, Fertődön és idén először Mosonmagyaróváron is csatlakoztak a kezdeményezéshez, melynek célja, hogy lehetőséget nyújtsanak arra, hogy a hozzájuk ellátogatók számára megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit, de dicső pillanatait is.


„Az élet távol, a halál közel. Miért?” – cseng az idézet még ma is Nády Mária Ipartelepi vérmezők című verséből, melyet a költő saját maga olvasott fel az emlékező közönségnek. Simon Zsuzsanna, az emléknap szervezője 12 évnyi várostörténelmi kutatásaiból elevenített fel részleteket. A rendezvényen L. Burda Zsuzsanna meghitt történeteket mesélt ugyanúgy, ahogy Németh Boldizsár, a Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesület alapítójának és néhai vezetőjének lánya, Kissné Németh Zsuzsanna is. A hiteles levéltári kutatásokról Beregszászi Balázs gondoskodott.


Emberek, megható történetek, gyász, mécses és virágok. Könnyek, melyek megbocsájtják a megbocsáthatatlant, árvák, akik hősi szüleikre emlékezve adnak intő példát a jelennek itt, Mosonmagyaróváron.


„Minden megy tovább, csak nem úgy állnak a fák.” (Nády Mária)

69 megemlékezés az országban, egy napon, egy időpontban – a történelmi zarándokhelyek bemutatásáról 100.000 példányban készült nyomtatott prospektus, többszörös online felhívás, ezen kívül egy összesítő weboldalon is folyamatosan elérhető a kiemelt emlékhelyek leírása, „népszerűsítése” - http://emlekhelyeknapja.hu/.


Köszönet Simon Zsuzsanna munkájának, aki önkéntesen vállalta a nap megszervezését és lebonyolítását a városban.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 18. 21:12, vasárnap | Helyi

Megérdemelten győzött a Credobus Mosonmagyaróvár a Komárom VSE ellen

Credobus Mosonmagyaróvár – Komárom VSE 5-1 (1-1)

2019. Augusztus 18. 20:48, vasárnap | Helyi

Minden, amit a kéményseprésről tudni kell

Tekintettel az elmúlt időszakban a kéményseprés területén végbement változásokra, az alábbi rövid útmutató igyekszik segíteni a lakosságot.

2019. Augusztus 17. 21:35, szombat | Helyi

A közgyűlésen köszöntötték Herczeg Lilit és Kellermann Dórát

A Városházán köszöntötték az Európa-bajnokokat

2019. Augusztus 17. 20:55, szombat | Helyi

Augusztus 20-án is első a biztonság

Győr-Moson-Sopron megyében az augusztus 20.-ai ünnepségekhez kapcsolódóan két helyszínen terveznek tűzijátékot.