Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Október 29. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI - fotó: Nézőpont

Erősödött a Fidesz, mélyponton van az MSZP

Erősödött a Fidesz, mélyponton van az MSZP

Jelentősen nőtt a kormánypártok népszerűsége az elmúlt negyedévben, míg az MSZP támogatottsága a 2000 óta mért adatok szerint még soha nem volt ilyen alacsonyan

- tartalmazza a Tárki legfrissebb, októberi pártpreferencia-kutatásának eredménye, amelyet a társadalomkutatási intézet szerdán juttatott el az MTI-hez.
A Tárki felmérése szerint jelentős elmozdulások történtek a legutóbbi, júliusi pártpreferencia-kutatáshoz képest a pártok támogatottságában, ami a Fidesz-KDNP eddig is nagy előnyének további növekedését hozta - olvasható a közleményben. Kifejtették: a két kutatás között eltelt három hónap rendkívül intenzív időszak volt a migránskrízis miatt, amelyből, úgy tűnik, "a kormánypártok jelentősen profitáltak, a szocialista párt veszített, a többi párt népszerűségére pedig nem volt mérhető hatással".

Közölték: a teljes népességen belül a kormánypártok júliusban 22 százalékos, októberben már 28 százalékos támogatottságot értek el, míg a legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik népszerűsége a nyári 13 százalék után 12 százalékon áll. A baloldali pártok közül az MSZP 11 százalékról 7 százalékra esett, a többi párt támogatottsága "lényegében stagnál": az LMP mindkét hónapban 2 százalékot, a Demokratikus Koalíció (DK) 4 százalék után 3 százalékot ért el októberben, míg az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért (PM) külön-külön 1 százalékot kapott mind nyáron, mind ősszel. Egyéb pártokra a megkérdezettek 1 százaléka szavazott volna októberben.

Jelezték: az MSZP népszerűsége a Tárki 2000 januárja óta vezetett pártpreferencia-idősorában még soha nem volt olyan alacsony szinten, mint az idei októberi 7 százalék, és a pártválasztók körében októberben mért 14 százalékot is csak egyszer, 2010 novemberében érte el.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a teljes népességen belül a bizonytalanok és nem válaszolók tábora 45 százalék maradt, azaz csaknem minden második választópolgár nem tud, vagy nem akar élni választójogával.

Azt írták: a pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága a júliusi 39 százalék után jelentősen, 51 százalékra nőtt. Kihívói közül az MSZP tábora 19 százalékról 14 százalékra esett, a Jobbik pedig 24 százalék után 23 százalékon áll októberben. A DK 8 százalék után 6 százalékot kapna egy most vasárnapi országgyűlési választáson, az LMP júliusban és októberben egyaránt 4 százalékon állt, az Együtt 2 százalékot követően 1 százalékot, a PM pedig továbbra is 1 százalékot kapna. Egyéb pártok júliusban összesen 2 százaléknyian szavaztak volna, ami októberre 1 százalékra csökkent.
Közölték azt is, hogy a Tárki személyes kérdezésen alapuló adatfelvételét október 16. és 23. között készítette 1003 ember megkérdezésével. A véletlen minta reprezentálja az ország felnőtt lakosságát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.