Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Március 02. 09:10, szerda | Helyi
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Értéknövekedés előtt a panellakások

Értéknövekedés előtt a panellakások

Az energetikai korszerűsítések után a rezsiköltségek csökkenése javíthat a panellakások piaci pozícióján, mind az értékesítés, mind a bérbeadás esetén - kommentálta a kormány lakásprogramjának részleteit Kühne Kata, az Otthon Cen

A bejelentett panelpogramnak több pozitív hozadéka is lehet; a tulajdonosok szempontjából egyrészt a fenntartási költségek csökkenhetnek a felújításon átesett lakások esetében, másrészt értéknövelő tényező lehet a korszerűsítés.

Piaci szempontból azért jó hír a program, mert az Otthon Centrum adatai szerint a válság óta, főleg 2008-ról 2009-re a panellakások árai csökkentek a legnagyobb mértékben, és ezek a felújítások tompíthatják a panellakások értékvesztését. A felújítás a lakás eladhatóságát is javítja, mivel a vevők esetében fontos döntési szempont lehet, hogy az épület átesett-e panel programon vagy sem.

Az alacsonyabb rezsi a panellakások kiadásában is szerepet játszhat. A panellakások az olcsó albérletet keresők körében kedveltek, de az albérlőnek mindig fő szempont a rezsi nagysága. A felújításokkal csökkenni fog a rezsi, ami növelheti a korszerűsített panellakások kiadhatóságát-mondta a Gazdasági Rádiónak Déry Attila, az Otthon Centrum elemzője.

A ZBR (Zöld Beruházási Rendszer) Panel I. alprogramban 950 pályázatnál született támogató döntés, ebből 623 szerződést már aláírtak, ez 32 ezer lakás felújítását jelenti. A fennmaradó 327 pályázat további 12 500 lakás energetikai felújítását biztosítja majd. A ZBR Panel II. alprogramban jelenleg a 650 befogadott pályázatot készítik elő döntésre, a túlpályáztatás miatt azonban csak 50 százalékuk juthat el első körben a szerződéskötésig, ezek mintegy 23 ezer lakást érintenek.

A Klímabarát Otthon Alprogram pályázatainak feldolgozása zajlik jelenleg, az előzetes adatok alapján idén várhatóan 2000-2200 lakás felújítására lesz lehetőség e konstrukcióban, a pályázatok elbírálása márciusban kezdődhet. A ZBR program anyagi fedezetét a kormány a kvótaeladásokból kívánja fedezni, így a beérkező források függvényében van lehetőség a fennmaradt pályázatok támogatására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.