Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Október 19. 00:00, szerda | Helyi

Európai Madármegfigyelő Nap Lipóton - Beszámoló

Európai Madármegfigyelő Nap Lipóton - Beszámoló

2011. október első hétvégéjén Európa természetbarátai a szabad ég alá vonultak. Képgalériával!

A Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület adatai szerint 37 országból 50.000 szempár ragadt az égre, és csodálta meg a kontinenseket kerozin nélkül is átszelni képes tollas barátainkat.


A lipóti légteret negyed hét után vontuk ellenőrzésünk alá egy kétszintes madárvártából. 7 órakor több tucatnyi távcsövessel indultunk el az első megfigyelő túrára, kikkel a környék madárvilágát csodáltuk meg. 8 órakor Tóth József Péter, Lipót Polgármestere nyitotta meg rendezvényünket, melyet követően serényen felállítottuk a játékos vetélkedő állomásait. Ezzel párhuzamosan a Hildegard Óvoda elit csapata is munkához fogott, és a saját akadálypályájuk is a helyére került. 9 órára a családokból és a diákokból verbuvált alakulatok keresték az állomásokat.


A 10 órát már feledni kezdtük, mikor újra összeállt a vetélkedőkön edzett sereg, hogy ezúttal a másik irányba elkalauzoló sétán vegyenek részt. A szülők és gyerekeik felszabadultan szökkentek a vizes élőhely ösvényein, amit a legkisebbeknek egy papírmadár inváziós játékkal tettünk még feledhetetlenebbé. 11 órát túllépve érkeztünk vissza a bázisra, és ekkor szembesültünk azzal, hogy milyen sokan is lettünk igazán. Kihasználva számbeli főlényünket, az árnyékot adó erdőbe osontunk és egy nem kis meglepetésre sikerült is átkarolnunk azt.


Déli Nap talált ránk, amikor mindenki beért a célba. Mi jöhetett volna más, mint az eredményhirdetés. Elsőként az óvodások nyerték el méltó jutalmukat, majd az iskolásokon volt a sor és az ő eredményeiket ismertük el.


A családi természetvédelmi nap igazi kuriózumát a kilátogató 250 természetbaráton túl az ő viselkedésük jelentette. Amikor valaki pl. a vonaton utazik, hajlamos akár órákig a másik mellett hangtalanul gubbasztani. A játszótereken található szótlan szigetek sem alakultak ki, hanem egymással beszélgető mosolygó emberek tömege között telt a délelőttünk. A szomorú ember úgy bújik össze, mint egy sündisznó. A természet szépségeiben fürdő nagyközönség azonban utat engedett a barátkozásnak és ez a hozzáállás tette igazán élvezhetővé a lipóti rendezvényt. Látszott, hogy igénylik, szomjaznak a harmóniára és vágynak a mások barátságára. Úgy látom, ennek a célnak az eléréséhez kiváló eszköz a természetvédelem. Erre azonban mások is rájöttek, és emiatt válnak egyre többen a természet – ezzel párhuzamosan, - az életük szerelmesévé.

Nagy Kornél

Madár és Természetbarát Portál

madarbarat.5mp.eu

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.