Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Szeptember 30. 08:18, csütörtök | Helyi
Forrás: ingatlannet.hu

Ez történt az elmúlt fél évben a mosonmagyaróvári ingatlanpiacon

Ez történt az elmúlt fél évben a mosonmagyaróvári ingatlanpiacon

A 2019-es év végén a legtöbb szakértő már az árak enyhe csökkenésére, stagnálására és az áremelkedés lassulására számított. 2020 elején a járványhelyzet hatására az ingatlanpiaci tranzakciók száma is alacsonyabb lett.

Ezek mind érezhetőek voltak városunk ingatlanpiacát tekintve is. Idén azonban már újraéledeztek az ingatlanpiaci átlagárak éppen ezért ebben a cikkünkben utánajártunk az Ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján, hogy hogyan is alakult az idei év Mosonmagyaróvár ingatlanpiacán.


Az elmúlt fél év során végig a téglalakások és a családi házak voltak a legdrágábbak, az 2021-es év korábbi hónapjaiban a házakat és a téglalakásokat váltakozva kínálták a legmagasabb átlagáron, a sort pedig egyértelműen a panellakások zárták.


Mérséklődnek végre az ingatlanárak?
Az Ingatlannet.hu statisztikai adataiból kiderült, hogy a 2021-es év elején az eladásra meghirdetett mosonmagyaróvári téglalakások ára négyzetméterenként majdnem meghaladta az 450 ezres határt. Ehhez az ingatlantípushoz a családi házak árai voltak még hasonlóak, hiszen azok tekintetében a 384 ezer forintos négyzetméterenkénti határt súrolta a januári átlagár. Januárt követően 2021 márciusáig még visszafogott növekedés volt jelen az eladó téglalakások piacán. Áprilisban a téglalakások tekintetében az átlagár elérte a 480 ezer Ft/m2-t, a családi házakat pedig 459 ezer forintos négyzetméter áron kínálták. Ezután azonban mérsékelődtek az árváltozások. A téglalakások árfekvése az idei nyár végén 471 ezer Ft/m2-re volt tehető, míg a családi házaké 478 ezer Ft/m2 körül mozgott.

A panellakások árában az elmúlt fél év során csupán kisebb mozgolódás történt, leginkább emelkedő tendencia formájában. 2021 januárjában még átlagosan 363 ezer forintos négyzetméter áron kínálták eladásra a mosonmagyaróvári panellakásokat, majd az ezt követő mérséklődés hatására, 2021 márciusában ez az összeg elérte a 353 ezer forintot. Áprilisban azonban már érzékelhető volt az ingatlanpiaci fellendülés hatása is, hiszen ekkorra 393 ezer forintra emelkedett négyzetméterenként az átlagos kínálati ár. A májusi hónapot követően folyamatos volt az áremelkedés, egészen augusztusig folytatódott, így ebben a hónapban a panel építésű lakásokat 404 ezer Ft/m2-es áron kínálták eladásra.


A lakásépítési kedv igen változatos megyénkben
Köszönhetően a kialakult járványhelyzetnek is, idén kevesebben vágtak bele az új lakások építésébe, mint a tavalyi év azonos időszakában. A KSH lakásépítési gyorstájékoztatójából megtudhatjuk, hogy 2021 első negyedévében az építendő lakások száma 8,3 százalékkal volt kevesebb, mint 2020-ban. Az adott időszakban összesen 387 lakást vettek használatba: 42%-uk a megyeszékhelyen, 12%-uk kisebb városokban, 47%-uk községekben épült.


A negyedévben kiadott új építési engedélyekből az is kiderült, hogy ezzel a tendenciával szemben 80 százalékkal több lakóépület építését tervezik, mint az előző év első negyedévében. Az új lakások átlagos alapterülete pedig 67 négyzetméter, ami elmarad az országos 80 négyzetméteres átlagtól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.