Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. November 18. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Ezrek követelték a cseh kormány távozását Prágában

Ezrek követelték a cseh kormány távozását Prágában

A Petr Necas vezette jobbközép kormány távozását követelte szombaton Prágában 20-25 ezer ember.

A Vencel téri kormányellenes megmozdulást a rendszerváltó bársonyos forradalom 23. évfordulója alkalmával a Cseh-morva Szakszervezetek Konföderációja és több mint kéttucatnyi civil mozgalom szervezte.
"Ez a kormány társadalomellenes politikát folytat. Úgynevezett reformjai csak meglopják és elszegényítik a népet, ezért a kormánynak nincs joga, hogy tovább irányítsa az országot" - jelentette ki Jaroslav Zavadil, a szakszervezeti konföderáció elnöke. Felrótta a kormánykoalíciónak, hogy az olyan, milliók sorsára kihatással lévő törvényeket - mint a nyugdíjreform vagy az egyházi kárpótlás - nem egyezteti kellőképpen az ellenzékkel és a társadalommal, hanem minimális többséggel elfogadtatja a parlamentben. Zavadil elmondta, hogy a szakszervezetek általános sztrájkot fontolgatnak, de ehhez egyelőre nincs többségi támogatás.
A tüntetők ezrei a nagygyűlés után az 1989-es bársonyos forradalomnak a nemzeti színházhoz közeli központi emléktáblájához vonultak, ahol a résztvevők koszorúztak, és újabb, a kormány és a mai politikai rendszert bíráló beszédek hangzottak el.
Az emlékhelyet, ahol 1989. november 17-én este az akkori rendőrség erőszak alkalmazásával feloszlatta a korábban engedélyezett, de a szocialista rendszer elleni tüntetésbe torkollott diákfelvonulást, délelőtt Václav Klaus államfő, Petr Necas miniszterelnök és más vezető cseh politikusok is megkoszorúztak.
A nap folyamán Prágában, Brünnben és néhány más nagyvárosban különféle szélsőjobboldali és kommunista tüntetések is voltak, de súlyosabb rendzavarás, összetűzés a csoportok között eddig nem volt.
Csehországban szombaton kettős ünnep van. A bársonyos forradalom évfordulóján kívül a csehek a prágai diákság 1939-es náciellenes fellépésére is emlékeznek. Az akkori tüntetést a németek szétverték, s a zavargásokban néhány diákot agyonlőttek.
"A múltat nem szabad elfelejteni. Az eseményeket mindig az adott kor összefüggéseiben kell megvizsgálni és értelmezni. Az, ami itt 1939-ben történt, megbocsáthatatlan" - jelentette ki Václav Klaus. Úgy vélte, hogy a mai történelemszemlélet sok kívánnivalót hagy maga után.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni