Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Július 25. 14:14, szerda | PR

Fakivágás denevér védelemmel 

Fakivágás denevér védelemmel 

Sikeresen befejeződött a védett kisújszállási Erzsébet királyné liget megújulásának első üteme.

Annak ellenére, hogy az elöregedett fák, veszélyes növények kivágását több hétig is szüneteltetni kellett. A kényszerű szünet oka pedig az volt, hogy egy természetvédelmi szakember a kivágott fáknál két elpusztult és egy élő denevért talált. A hatóság ezért ideiglenesen leállította a munkákat.Jelenleg a második ütem előkészítése zajlik, és augusztusban kezdődik– tájékoztatott Jánosik Lajos, a védett park felújítását végző Jánosik és Társai Kft. tulajdonosa.
A mintegy 32.4 millió forint értékű munka ez év január közepén kezdődött és november végére tervezik a befejezését. A liget rekonstrukciója azért vált szükségessé, mert az elöregedett, kiszáradó fákról, növényekről lehulló ágak, gallyak veszélyessé tették a parkot, már nem tudta betölteni eredeti funkcióját.A több lábon álló Jánosik és Társai Kft. közbeszerzésen nyerte el a munkát. Pályázatának elbírálásakor sokat számított, hogy hasonló munkák végzésében vannak márreferenciái.
A park megújítása azért is különleges feladat, mert városi környezetben végzik és a fokozottan vigyázni kell a helyi állatvilágra, védeni a megmaradó növényzetet. Összesen több mint 377 veszélyes fát emeltek ki a talajból, és 200 fát gallyaztak. A bozótot és a cserjéket is ritkították. A fakivágásokat követően 200 darab előnevelt földlabdás fát és 200 darab konténeres szoliter cserjét ültetnek be. A telepítésre kerülő növények az Alföldre jellemző tölgy-kőris-szil ligeterdő növénytársulásba is illeszkedő fajták lesznek. Csaknem 3000 négyzetméteren gyepesítenek is. A természetvédelmi szakemberek mintegy hetven fát néztek át, és a kivágott tuskókat is megvizsgálták. Utóbbiak közül egyet meg kellett hagyni, mert abban szarvasbogárcsaládot találtak.
Amunkákat környezetbarát technológiák alkalmazásával végezték. Ennek során a kézi erőn kívül gépi eszközöket is igénybe vettek,példáultraktort, kosaras emelő tehergépjárművet, tuskó maró-, ágaprító gépet, motoros fűrészt.Jelenleg készülnek fel a második ütem folytatására, a növények telepítésére, a füvesítésre. Egyeztetnek a tervezőkkel, s ezek után szerzik be a telepítéshez szükséges növényeket, egyéb eszközöket. Szeretnék a második ütemet is határidőre, mindenki megelégedésére zárni– mondta Jánosik Lajos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.