Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Március 13. 12:20, szerda | PR

Farsangi menü

Farsangi menü

Hamisítatlan farsangi jelmezes bált tartasz és szeretnéd lenyűgözni vendégeidet a menüvel? Nézzük, mit is ünneplünk ilyenkor és melyek a tradicionális farsangi ételek.

A farsangi időszak vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak, idén január 6. és március 6. közé eső két hónap.
A karácsonyi ünnepkör után talán a farsanghoz kapcsolódik a leggazdagabb szokáshagyomány. Ennek legjellegzetesebb eseményei az álarcos, jelmezes bálok, táncos mulatságok.

A farsang eredete az ókori Rómába nyúlik vissza, ahol Szaturnusz isten tiszteletére hétnapos örömünnepet tartottak, és később ez a mulatságokból álló ünnepség vált népszerűvé és kezdett terjedni egész Európában.
Magyarországon a középkorban terjedt el a farsang megünneplésének szokása. Igen változatos farsangi népszokások kapcsolódtak hozzá: drámajátékok, farsangi dalok, álarcos és jelmezes báli mulatságok, farsangi versek kötődtek ünnepi időszakához.
A mulatozásról és bálozásról híres farsang nélkülözhetetlen része a vendégvárás és a hatalmas evés-ivás. Babona szerint, ha a farsangi időszakban sokat lakomázunk és rengeteg finom ételt eszünk, bőséges lesz a jövő évi termés. Így hát nem csoda, hogy a farsangi asztalok roskadoztak a finomabbnál finomabb, tartalmas ételektől.

A tradicionális farsangi menü sokféle lehet, de szinte mindenhol szerepel benne tepertő, kolbász, disznótoros, káposzta, kocsonya és az elmaradhatatlan farsangi sütemények, a farsangi fánk és a rétes.


Az önfeledt farsangi ünneplés közepette elfogyasztott evés-ivás megterhelő lehet a szervezet számára. Az ünneplés másnapján nincs is jobb gyógyír a fáradt szervezetnek, mint egy tartalmas, kalóriadús, forró leves. A gombás korhelyleves hosszú idők óta a farsangi mulatozók kedvence, hiszen a vitamindús káposztának és füstölt húsnak köszönhetően segít feltöltődni energiával egy hosszú éjszaka után. Hasonló farsangi orvosság a savanyú becsinált leves, melyet sokszor önmagában tálalnak ebédre.

A gyerekeknek leginkább a farsangi jelmezek és az isteni farsangi fánk jut először eszébe a farsang hallatán. Ez az édes, olajban sült tészta a legnépszerűbb farsangi édességünk, a hagyományos farsangi menü kihagyhatatlan része. A farsangi fánk sütőben is könnyen elkészíthető, így nem kell napokig szellőztetni a kellemetlen illatokat. Töltetlenül, porcukorral megszórva, de sokszor lekvárral vagy csokoládé szósszal tálalják.

Farsangi hiedelem, hogy ha fánkot fogyasztunk ebben az időszakban, a vihar nem rongálja meg a házunkat.

A legismertebb farsangi vendégváró pedig a kívül ropogós, belül puha pogácsa, ami a farsangi vigadozás első számú harapnivalója, hiszen rövid idő alatt nagy mennyiséget el lehet készíteni belőle és bármilyen itallal jól párosítható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről