Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Szeptember 15. 09:01, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

Fordított áfafizetés: vége a csalásoknak?

Fordított áfafizetés: vége a csalásoknak?

Csökkentheti a csalásokat a fordított áfafizetés bevezetése, de a feketegazdaság visszaszorítására a valódi megoldást a forgalmi adó mérséklése és egységessé tétele jelentené - mondta a nyugathír.hu-nak Fenyőházi Tibor, a Gazdakör

A Magosz rábaközi vezetője arra emlékeztet, hogy az agráriumban jelenleg négyfajta áfakulcs van. Ehelyett vezetné be az érdekképviselet az egységesen 10 százalékos forgalmi adót a mezőgazdasági termékeknél.

Az áfacsökkentés a Vidékfejlesztési Minisztérium szerint is javítaná a legálisan működő cégek helyzetét. A tárca el is végezte a számításokat, de a kormány egyelőre elvetette a javaslatot, mert túl nagy bevételkieséssel járna.

Fenyőházi Tibor gazdálkodó, gazdaköri vezető:

„Miután én eladtam a gabonámat a kereskedőnek, a kereskedő kiállította a számlát. Ki volt állítva a számla, de ha mégsem, vagy késve fizetett, az áfát így is, úgy is be kellett fizetnem. Most, a tervezet szerint úgy lenne, hogy áfa nélküli számlát kellene kiállítani, tehát magyarul nincs az a veszély, hogy nem kapja meg a termelő az értéket, és be kell fizetnie rá az áfát. Ami az agrárgazdaság kifehérítését illeti, tudjuk, hogy főleg Szlovákiába hordtak ki a kereskedők számlákat, mert ott 19, vagy 20 százalékos volt az áfa, nálunk meg 25. Tehát, ha most áfa nélküli számlák lesznek, akkor nyilván nem lesz értelme a számlákat utaztatni.

„Nem szerencsés az sem, hogy jelenleg a mezőgazdaságban négyfajta áfa létezik. Az őstermelőknél a 7 %-os, ami az állati eredetű termékekre vonatkozik, 12 %, ami a növényi eredetű termékekre, 18 %, ami az alapvető élelmiszerekre, tejre, kenyérre, satöbbi. És akkor van a többi, ami 25 %. Ez egy elég bonyolult rendszer, ezt sokan biztosan ki is játsszák, meg ki is lehet játszani, azért lenne jobb, ha egységes áfát alkalmaznának. Az optimális az egész vertikumban egy 10 %-os áfa lenne. Így abszolút nem érné már meg a feketekereskedelemnek, nem érné meg, hogy mutyizzanak, mert hát ugye lehet hallani, hogy az megy, hogy felezzük meg az áfát, vagy az is nyílt titok volt, hogy kivitték, először még kiutaztatták, végén már az árut ki sem vitték, csak a papírokat utaztatták a kedvezőbb áfa végett.

Most ha egy kereskedő, kvázi őstermelőtől vásárol valamit, ugye akkor ott az őstermelő felé 12 százalék az áfa, de ha már kiteszi a boltba, akkor 25 százalékért kell neki továbbadni. Ugye ott van 13 százalék különbség, na most ezt ki nyeli le? Legtöbbször úgy nyelik le, hogy nem csinálnak papírt, vagy nem ad számlát egyik sem. Biztos, hogy több tűnik el, mint a valóságban, és hogyha 10 százalék lenne a forgalmi adó, akkor már nem lenne érdemes kockáztatnia senkinek."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.